Crna Gora - nove mere: Samo uz jedan od 4 dokaza

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori donete su nove restriktivne mere koje podrazumevaju da se u tu zemlju može ući samo uz jedan od četiri dokaza, s tim da prelazak granice iz susednih zemalja ostaje bezuslovan.

Izvor: RTCG

Petak, 20.08.2021.

10:39

Crna Gora - nove mere: Samo uz jedan od 4 dokaza
Foto: Shutterstock/givaga

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je na konferenciji za novinare saopštio da se turistima ulazak u Crnu Goru omogućava samo ukoliko imaju jedan od četiri uslova: dokaz o vakcinaciji (jednoj ili obe doze), negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dokaz o preležanom koronavirusu ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Ukoliko ne ispunjava ove uslove osoba će biti upućena u 14-dnevnu samoizolaciju, koju je moguće prekinuti nakon šest dana od ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test.

"U Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Severne Makedonije", rekao je Galić.

Svadbe, rođendane i druge privatne proslave koje se organizuju u ugostiteljskim objektima je moguće održati uz posedovanje makar jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne kovid potvrde koju moraju da poseduju i domaćini i gosti događaja.

"Da je potpuno vakcinisan ili vakcinisan jednom dozom vakcine protiv kovida 19; da poseduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata, da poseduje dokaz da je osoba preležala koronavirus (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa), da poseduje negativan brzi antigenski test, koji nije stariji od 48 sati", rekao je Galić.

Zabranjena muzika u ugostiteljskim objektima

Izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata je i dalje zabranjeno.

"Prostore iz oblasti kulture koje podrazumevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerija i slično) moguće je posetiti ukoliko lice poseduje makar jedan od četiri navedena dokaza iz Nacionalne digitalne kovid potvrde. Svaka ustanova je dužna da odredi odgovorno lice za kontrolu poštovanja propisanih mera", rekao je on.

Takođe je zabranjeno prisustvo i zadržavanje više od 50 punoletnih lica na otvorenom javnom mestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta i slično).

Mere na snagu stupaju sutra i trajaće do 10. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: