Kojim danima su najveće gužve na prelazima ka Grčkoj?

Turistička sezona svake godine donosi velike saobraćajne gužve na graničnim prelazima.

Izvor: Grèka info

Sreda, 04.08.2021.

12:52

Kojim danima su najveće gužve na prelazima ka Grčkoj?
Foto: Shutterstock/ LMspencer

Iako ne postoji univerzalno pravilo kada su najveće gužve na prelazima u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Grčkoj, možemo reći da su čekanja duža u danima vikenda tokom jula i avgusta, kada najviše srpskih i makedonskih turista kreće na letovanje.

Evzoni

Dosadašnja iskustva su pokazala da su najveće gužve petkom i subotom na ulazu u Grčku, kao i nedeljom i ponedeljkom na izlazu iz Grčke. Takođe, gužve su 1. i 15. u mesecu kada su smene turističkih agencija. Ipak, ako se ovim danima posle 17 časova nađete na Evzoniju i Bogorodici, čekanje na granici će biti veoma kratko, piše Grčkainfo.

Praksa takođe pokazuje da ćete najverovatnije kraće čekati ako se pojavite tokom noći, najkasnije do 4 ujutru. Kako zaista ne postoji određeno pravilo, potpuno istog datuma neko će proći za 15 minuta, a neko drugi će čekati 2 sata.

Izbegnite gužve pred vikend – koji su alternativni granični prelazi

Kritični dani su 28. avgust,kada je veliki praznik u Makedoniji (Uspenje Presvete Bogorodice) i kada se očekuju veće gužve na prelazima Dojran i Evzoni, kao i 8.septembar - Dan nezavisnosti.

Izlazak iz Grčke se najčešće odvija brže, jer pri povratku grčka policija retko proverava pasoše. Na putovanje ka Grčkoj je svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu i na graničnim prelazima drastično manje.

Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na Evzoni u šest ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom. U to vreme je smena carinika i policajaca i čekaćete bar pola sata i pored toga što nema gužve.

B92.net saznaje: Granični prelaz "Evzoni" je ponovo otvoren za saobraćaj

Prelaz Prohor Pčinjski

Carinici i policija sa prelaza Preševo savetuju turistima, pogotovo onima s malom decom da za ulazak u Makedoniju, između 15. jula i 15. avgusta, koriste granični prelaz Prohor Pčinjski kod istoimenog manastira, gde su zadržavanja najčešće kraća.

Prelaz Dojran

Prelaz Dojran može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve.

Počinje "pakleni" vikend: B92.net istraživao kako da što pre stignete na letovanje

Ostali granični prelazi i put preko Bugarske

Ostali prelazi koje takođe možete koristiti i koji su manje opterećeni su Medžitlija-Níki kod Bitolja i Kulata-Promahonas preko Bugarske.

Gužve na putevima unutar Grčke

Ukoliko je vaše odredište Solunska, Olimpska regija ili Halkidiki, treba da znate da petkom Solunjani masovno kreću na vikend na more.

Gužve ka letovalištima tada znaju biti jako velike, neretko dolazi i do sudara pa kolone budu nepregledne. Nedeljom popodne su takođe gužve na putevima kada se vikendaši vraćaju kući.

U celoj Grčkoj su 14. i 15. i 16. avgust neradni dani usled praznika Uspenja Bogorodice, pa su gužve velike na svim putevima, a u letovalištima tih dana slobodan smeštaj se ne može naći ni za jednu noć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: