Jadran vrvi od turista - ovde se traži krevet više

Utisak je da je na Jadranu sve puno, od restorana do smeštajnih kapaciteta, a iznenađujuće su i dobre brojke za jul. Porast brojki do sada je otklonio sumnje da li će i koliko uspešna biti turistička sezona.

Izvor: Jutarnji.hr

Nedelja, 01.08.2021.

09:07

Jadran vrvi od turista - ovde se traži krevet više
Ilèustracija/Foto:EPA/SOUTH KOREA OUT

Konačan broj za jul, kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici, biće poznat u ponedeljak kada će biti obrađen ceo mesec, ali dosad raspoloživi podaci upućuju na to da je broj noćenja bio 34 odsto veći nego u istom mesecu prošle godine, dok je rezultat iz 2019. godine dosegnut u proporciji od 81 odsto.

Kada je reč o dolascima, u Ministarstvu turizma navode kako su oni u visini od 77 odsto u odnosu na isti mesec 2019. godine.

Podaci iz sistema eVisitor govore da trenutno u zemlji boravi oko milion turista, od kojih je oko 855.000 iz inostranstva.

"Na današnji dan 2019. godine u zemlji je bilo oko 1,100.000 turista, a 2020. godine oko 770.000 turista", preciziraju u HTZ-u, navodeći da najviše gostiju trenutno ima Istra, slede Kvarner i Splitsko-dalmatinski okrug, koji su gotovo izjednačeni, te Zadarska i Šibensko-kninski okrug. Odinostranih gostiju, najviše je Nemaca, Slovenaca, Poljaka, Austrijanaca, Čeha...

Najlepša plaža Mediterana skrivena od pogleda turista VIDEO

Značaj vakcinisanja

Dobri rezultati, navode u Ministarstvu turizma, posebno su vidljivi kod naših tradicionalno najvećih, ali i bližih tržišta. U odnosu na pretpandemijski jul 2019., sa tržišta Austrije ostvareno je 99 odsto noćenja, iz Slovenije 94 odsto, iz Nemačke 87 odsto, dok su domaći turisti u visini od 94 odsto.

Na nekim tržištima je, ističu, zabeležen i rast, pa je Poljaka, na primer, 20 odsto više nego u julu 2019., a Čeha tri odsto. Kod smještajnih objekata u dosadašnjem delu jula, rezultate najbliže onima iz 2019. godine imaju kampovi, sa 87 odsto noćenja, zatim objekti u domaćinstvu 81 odsto pa hoteli 77 odsto.

Ali, u Ministarstvu turizma napominju da "trenutno najbolju popunjenost imaju hoteli i kampovi sa pet zvezdica: hoteli su sa popunjenim kapaciteitma od 93 odsto u poređenju sa onim iz jula 2019., a kampovi čak 100 odsto".

"Situacija je ove godine drugačija, mnogo ljudi je vakcinisano, i gosti i mi kod kuće. Politika vakcinacije turističkih radnika nije samo dala zapravo rezultate, već je služila i u promotivne svrhe", rekao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Na Makarskoj rivijeri jedva da ima slobodnog kreveta

Prihodi od turizma

Kako je u proteklim mesecima bilo dosta neizvesnosti oko epidemiološke situacije u Evropi i svetu, razlikovale su se i domaće prognoze o tome kojim će se tempom oporavljati ekonomija, od oko pet odsto do gotovo sedam odsto.

Među najvećim optimistima bio je HNB koji je sredinom jula najavio rast BDP-a od 6,8 odsto. Jedan od važnih preduslova za to bila je upravo pretpostavka da će prihodi od turizma biti na visini 70 odsto ostvarenih u 2019. godini.

Prošlogodišnji podaci pokazali su da su prihodi od putovanja i turizma iznosili 4,8 milijardi evra i bili su 54,3 odsto manji nego u 2019. kada su dosegli 10,5 milijardi evra.

Ako se ostvare optimistične prognoze da bi prihodi mogli da budu na visini od 70, pa i 80 odsto onih ostvarenih u godini pre pandemije, znači da bi ove godine mogao da se premaši iznos od osam milijardi evra.

Najpopularnije banje u Srbiji na Instagramu FOTO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: