Koje evropske zemlje priznaju srpski digitalni zeleni serfitikat?

Čak 26 zemalja priznaje naš zeleni sertifikat. Proverite da li je vaša naredna destinacija na toj listi.

Izvor: Novosti

Petak, 30.07.2021.

09:51

Koje evropske zemlje priznaju srpski digitalni zeleni serfitikat?
Foto: Shutterstock/ronstik

Budući da je sezona u toku, veliki broj naših građana je zabrinut da li će im evropske zemlje u koje putuju priznati digitalni zeleni serfifikat.

Uznemirenost je dodatno pojačana nakon što je Evropska komisija preporučila građanima trećih zemlja, uključujući Srbiju, da pre puta provere nacionalne zahteve konkretne zemlje članice. Međutim, većina evropskih zemalja - čak 26 priznaje naše sertifikate.

"Kada neko dođe na granicu sa sertifikatom izdatim u trećoj zemlji, tada nacionalne vlasti države članice koja je u pitanju, procenjuju koliko je taj dokumet prihvatljiv i kredibilan prema njihovim nacionalnim pravilima. Tu odluku donosi svaka zemlja članica za sebe", rekao je portaparol Evropske komisije Adelber Janz što je zabrinulo veliki broj naših sugrađana koji tek planira putovanje u neku od zemalja EU i ne želi da na granici doživi neprijatno iznenađenje.

Kako preuzeti digitalni zeleni sertifikat

Naš digitalni zeleni sertifikat, koji predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv kovida 19, da li imate rezultate testiranja na koronavirus ili ste se oporavili od kovida 19, u Evropi prihvataju Andora, Austrija, Belgija, Bugarska, Grčka, Danska, Irska, Island, Kipar, Lihtenštajn, Luksemburg, Mađarska, Malta, Moldavija, Nemačka, Rumunija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Ukrajina, Finska, Francuska, Hrvatska, Češka, Švajcarska i Španija, navode iz Ministarstva spoljnih poslova dodavši da države zadržavaju pravo da pored ovih sertifikata zahtevaju i dodatnu dokumentaciju kao dodatni uslov ulaska u zemlju.

Isto tako, treba imati na umu da se epidemiološka situacija u svetu svakodnevno menja i da države u skladu s tim mogu da menjaju svoja pravila ulaska, pa je neophodno da se pre samog puta informišete o mogućim promenama.

U Evropi zeleni sertifikat ne prihvataju Italija i Norveška koje i, inače, zbog epidemiološke situacije ne dozvoljavaju turističke posete.

Kako do digitalnog zelenog sertifikata? Korak po korak FOTO

Da evropske zemlje, uprkos zabrinjavajućim upozorenjima EK, prihvataju naše zelene sertifikate, tvrdi i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).

"Naš zeleni sertifikat je skoro identičan onom koji je tražila EU i koji su napravile i same zemlje članice EU. Urađen je po svim odredbama EK koje se tiču zaštite dokumenta i zaštite podataka o ličnosti i u skladu je sa svim njihovim preporukama. Naši turisti nemaju nikakvih problema pri ulasku, jer je sertifikat zaista urađen kako treba", kaže Seničić i dodaje da neke evropske zemlje, pored sertifikata, priznaju i potvrdu o vakcinaciji, PCR ili antigenski test.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: