Sa kojom vakcinom se lakše putuje?

Mnoge vlade su dale zeleno svetlo samo onima koji su primili određene vakcine.

Izvor: B92

Nedelja, 25.07.2021.

15:02

Sa kojom vakcinom se lakše putuje?
Foto: Shutterstock/Theastock

Evropska unija je, primera radi, ovog meseca predočila da neće dozvoliti ulazak onima koji su primili "Covishield", indijsku verziju vakcine AstraZeneke, jer nije odobrena od evropskog regulatora za lekove.

Ubrzo nakon toga, Indija je zapretila namerom da i ona "može da uvede recipročnu odluku za priznavanje EU digitalne potvrde".

BBC navodi kako se situacija s ovom vakcinom odnosi na politiku Evropske unije, a ne na onu pojedinih država članica, te da su Austrija, Nemačka, Slovenija, Grčka, Irska i Španija saopštile da dozvoljavaju ulazak onim posetiocima koji su vakcinisani Covishield vakcinom.

Svetska zdravstvena organizacija je, uz AstraZeneku, odobrila i Fajzer/BioNTech, Modernu, Džonson & Džonson i dve kineske vakcine.

Međutim, kakvo je globalno stanje o prihvatanju različitih vakcina za prelazak granice?

AstraZeneka najprihvaćenija vakcina, sledi Fajzer

Prema podacima stranice "Visa Guide World", najprihvaćenija vakcina širom sveta, u smislu prelaska granice, je AstraZenekina, koju je odobrilo 119 zemalja, uključujući i WHO (Svetska zdravstvena organizacija)

Nakon AstraZeneke, dolazi Fajzer/BioNTech koju je odobrilo skoro 90 zemalja, a potom i Sputnjik V (priznaje više od 60 država). Slede Moderna i Džonson & Džonson.

S druge strane, kineski CanSinoBio priznalo je samo nekoliko država.

Na stranici "VisaGuide" možete da proverite koje zemlje priznaju vakcinu koju ste primili.

Problem za turizam

Problem nije samo prelazak granice. Iako SAD za sada ne traži potvrdu o vakcinaciji za ulazak u zemlju (mada je, među ostalima, zatvorena za Britance, Evropljane, Kineze i Indijce), Kanađani vakcinisani AstraZenekom izrazili su zabrinutost zbog mogućih problema prilikom ulaska u objekte koji zahtevaju potvrdu o primljenoj vakcini koju je odobrila Američka agencija za hranu i lekove (FDA).

Iako je SAD naručio 300 miliona doza vakcine AstraZeneke, FDA ga još uvek nije odobrila, piše "The Economist".

Među vakcinama za koje su trenutno male verovatnoće da će dobiti međunarodno odobrenje su ruski Sputnjik V, indijski Covaksin i kubanska Abdala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: