"Gorska trpeza": Tradicionalna jela planinske Crne Gore na jednom mestu

Zbirka recepata "Gorska trpeza" nedavno je nagrađena na konkursu francuske fondacije "The Gourmand Awards".

Izvor: B92

Sreda, 21.07.2021.

15:14

Foto: Promo/Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije

Na planinama Crne Gore živelo se siromašno, ali to siromaštvo donelo je kreativnost u kuvanju. Zbog tog siromaštva, domaćice i domaćini oslanjali su se na veliki broj „divljih” namirnica, koje su sakupljali u šumama i na livadama. Ta kreativnost do danas se zadržala u ruralnom području Crne Gore i sažeta je u „Gorskoj trpezi”, zbirci recepata Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije.

Nisu autori objavili samo zbirku recepata. Jela iz „Gorske trpeze” mogu da se probaju u domaćinstvima na gastro ruti i restoranima i hotelima, koji su svoje kuvare obučili za pripremu jela iz tog kuvara.

Leto na pravi crnogorski način - beg od špica u špicu FOTO

Kako je nastala „Gorska trpeza”?

Zbirka recepata „Gorska trpeza” nastala je sa ciljem da se na jednom mestu predstave tipična jela planinskih krajeva Crne Gore. Publikacija čitaoce upoznaje sa načinima pripreme jela od brašna i mleka, različitih vrsta pita, čuvene koturače… Pročitaćete kako se pripremaju letnji napici poput ire (surutka), boze, jarduma… Tu su i recepti za pripremu supa i čorbi, među kojima i one koje su pripremljene od sastojaka iz prirode – kopriva, pečurki… I sremuš, čuveni „medveđi luk” od kojeg šuma ima diskretan miris belog luka, ima svoje mesto – sremuš može da bude dodatak piti od zelja, ali i dodatak salati.

“Gorska trpeza” sadrži i recepte za pripremu jela od mesa – lešo kuvanog, jagnjetine u varenici, tu su i recepti za pripremu zatopa, potoplike (pačapita), birjana, kiselog kupusa sa suvom ovčetinom…

Poslastice su posebna – pa, poslastica. Pored mafiša, patišpanja, gurabija… tu su revanija, alva, akšijaš, hurmašice, kadaif, hačajlija, revanija…
Foto: Promo/Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije
Iz nove zemlje "otkrili" Crnu Goru – cene ni ne gledaju, a Rusi više nisu broj jedan FOTO

Opisani su i načini pripreme domaćih džemova i slatkog – od drenjina, šljiva, kupina, ali i načini za pripremu domaćih napitaka – šurupa (sok od ruže), soka od zove, borovnice, kleke, pa i – šišarki.

„Jela koja ćete probati kao i tipične planinske proizvode sa naših porodičnih gazdinstava nećete lako naći u ponudi u drugim krajevima Crne Gore”, pročitaćete na stranici montegastro.me, u delu u kojem je opisana gastro ruta.

Ruta obuhvata domaćinstva, restorane i hotele u 11 crnogorskih opština: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plav, Pljevlja, Rožaje i Žabljak.

„Ova ruta povezuje sever Crne Gore, i vodi vas kroz tri fantastična nacionalna parka Biogradska Gora, Prokletije i Durmitor. Specifični biodiverzitet ovog područja, i vješte ruke domaćica su dali pečat gastronomiji ovog kraja”, kažu autori „Gorske trpeze” i gorske rute.

„Najbolji među najboljima na celom svetu“

Publikacija je nedavno nagrađena na konkursu francuske fondacije The Gourmand Awards.
Zbirka recepata sa severa Crne Gore osvojila je prvo mesto u kategoriji „Gastro turizam“, a drugo u kategoriji „Najbolji među najboljima na celom svetu“.

Najukusniji specijaliteti iz celoga sveta (I deo)

Kuvar „Gastro trpeza” dio je postavke na temu svetskog kulinarskog nasleđa, u muzeju Alfreda Nobela u Švedskoj. Izložba u Karlskogu otvorena je 18. juna, na Svetski dan održive gastronomije, koji Ujedinjene nacije obeležavaju od 2016. godine.

Iz Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije kazali su da je u takmičenju na temu svetskog kulinarskog nasleđa učestvovalo hiljade publikacija iz 175 zemalja sveta. Nagrade za “Gorsku trpezu” biće uručene u novembru, u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: