10 najboljih mirnih mesta u Hrvatskoj

Izbegnite gužve na plažama i posetite neko od ovih mesta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2021.

15:26

10 najboljih mirnih mesta u Hrvatskoj
Pelješac Foto: Shutterstock/lukaszimilena

Gardijan je napravio listu od 10 mirnijih mesta u Hrvatskoj, na kojima ćete otkriti čari ove zemlje iz drugog ugla.

Zlarin

Na ovom ostrvu je zabranjena vožnja automobila, tako da možete jedino da pešačite ili da vozite bicikl. Do jedinog sela na ostrvu ćete doći polučasovnom vožnjom trajektom od Šibenika.

Iako se proteže na samo 8 kvadratnih kilometara, Zlarin može mnogo toga da ponudi. Zelenilo, čempresi, masline, bademi i smokve deo su uobičajene scenografije na ostrvu koja je idealno za planinarenje, možda i do najviše tačke Klepac na 169 metara nadmorske visine s koje se pruža pogled na planinu Velebit. Kajakom možete stići do zavučenih, mirnih plaža, a ako volite ronjenje, možete uživati u koralnom ronjenju. Koliko su korali popularni na ovom ostrvu, govori i Muzej korala koji je otvoren letos.

Zlarin je pre dve godine postalo prvo ostrvo u Hrvatskoj, na kojem je zabranjena upotreba jednokratne plastike.

Planirate putovanje u Hrvatsku? Detaljan vodič kroz pravila za prelazak granice

Primošten

Na obalnom putu između Splita i Šibenika nalazi se se Primošten, koji poseduje možda jedan od najfotogeničnijih starih gradova u Hrvatskoj. Dok ga istražujete, popnite se do Crkve svetog Jurja i uživajte u pogledu. Mali greben koji se vidi obiluje borovinom na plažama Raduče, od kojih najmanja među njima ima pogled na stari grad.

Beskrajni vinogradi i autohtona vrsta grožđa babić prekrivaju većinu ovih pejzaža .

Fažana

Nekada je bila mirna ribarska luka na jugozapadnoj obali, a danas je turističko mesto i polazna tačka za izlete brodom do nacionalnog parka Brioni. U ovoj divnoj luci možete da osetite opušteniju armosferu Istre.

Ako dođete do Fažane, obavezno posetite Brione koji su na 15 minuta od ove luke.

Dugi otok

Najlepše ostrvo u Zadarskom arhipelagu se proteže na 43 kilometra i poznato je po netaknutoj divljini sa samo nekoliko malih seoceta i mirisnim pejzažima od divljih biljaka, maslina, smokava i borova.

Ako vas put nanese u ovaj deo, obavezno posetite Telašćicu, park za divlje životinje i Nacionalni park Kornati, gde ćete moći da vozite bicikl, planinarite, plivate, ronite, vozite se kajakom ili jedrite oko zaliva.

Kakvu to magiju ima Split?

Murter

Do ovog najvećeg ostrva u arhipelagu Šibenika je najlakše doći. Murter je odlična polazna tačka za izlete brodom do Nacionalnog parka Kornati, arhipelaga od 89 ostrva.

Murter, bajkovito mesto koje se retko spominje

U suprotnom, možete da uživate na neravnim i rustičnim plažama. Najveća gužva je na plaži Slanica, ali ako krenete duž zapadne obale prema stenovitim i šljunkovitim uvalama okruženim borovina i maslinama, naići ćete na manje prometne plaže Kosirina i Čigrada.

Cres

Cres je jedno od dva najveća ostrva u Hrvatskoj (zajedno sa susednim Krkom) i ostao je neukroćen uprkos blizini Rijeke i Istre. To je ostrvo sa dve polovine: bujna zelena severna polovina, Tramuntana, ubrzo ustupa mesto neplodnom pejzažu koji pokriva mnoga jadranska ostrva. U gradu Cresu postoji dugačka šljunkovita plaža, ali tiša plaža južnije u malim selima Valun i Lubenice.

Pelješac

Ljubitelji serije Igra prestola dolaze da posete ovo poluostrvo, jer su kadrovi iz Kraljeve luke snimani upravo ovde.

Ovo krivudavo poluostrvo koje se proteže severno od Dubrovnika na oko 90 kilometara takođe ima fantastične plaže ušuškane među uvalama.

4 destinacije u regionu koje će vam dati mir FOTO

Nin

Gradić smešten oko 16 kilometara severozapadno od Zadra, bio je sedište hrvatskih kraljeva i nadbiskupa. Ovaj grad okružuju peskovite plaže i solane dok planina Velebit proviruje iz pozadine.

Ako volite aktivniji odmor, posetite Muzej antikviteta, gde ćete videti značajne artefakte iz grčkog i rimskog perioda ili Muzej soli, u kojem ćete dobiti uvid u 2.000 godina staru industriju solu u gradu.

Kopački Rit

Jedna od najvećih močvara u Evropi prostire se na severoistoku Hrvatske između Osijeka i granice sa Srbijom. Zahvaljujući ušću reka Drave i Dunava, Kopački Rit je jednostavno prelep.

Najbolje ćete uživati u ovoj močvari ako iznajmite bicikli u obližnjem Bilju i posmatranjem više od 300 vrsta ptica, koje lete iznad ovog predela

Lovran

Lovran podseća na mini verziju istorijskog grada Opatije, azadržao je tu habzburšku eleganciju koja je od zapadne obale Istre napravila zimsko igralište Austrougara.

Jedna od najlepših stvari koje možete da uradite ovde jeste da šetate Lungomarom, 12 kilometra dugačkim šetalištem uz more koje prolazi od Opatije do Voloskog.

Osim toga, možete šetati i uskim uličicama starog grada Lovrana ili se smestiti na nekoj od betonskih ili šljunkovitih plažama. Lovran je takođe polazna tačka za planinarenje po brežuljcima Prirodnog parka Učka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: