Kuda sa decom u Crnoj Gori?

Ukoliko letnji odmor "tradicionalno" provodite u Crnoj Gori, najpraktičnija mesta za letovanje sa decom su Petrovac, Rafailovići, Meljine, Zelenika i Radovići.

Izvor: B92

Nedelja, 27.06.2021.

09:10

Kuda sa decom u Crnoj Gori?
Foto: Shutterstock/Olga Gavrilova

Petrovac je malo primorsko mesto ukrašeno maslinama, narandžama, lovorom i leandrima, blage mediteranske klime, sa skoro 300 sunčanih dana u godini. Odlikuju ga brojni zalivi, duge plaže i male peskovite uvale, zbog čega i jeste jedno od omiljenih porodičnih destinacija u Crnoj Gori.

Osim toga, u okviru ovog primorskog grada preporučujemo vam posetu plaži Lučice, idealno mesto za zabavu sa decom, prepoznatljivo po velikom žutom toboganu.
Foto: Shutterstock/DVAD
Malo ribarsko mesto, Rafailovići, naslonjeno je na veliku peščanu plažu Bečića. Pešačkom stazom koja se proteže uz samu obalu za kratko vreme možete stići do Budve, koja je od Rafailovića udaljena oko 3 kilometra.

Ukoliko se umorite od šetnje, na svakih 10 do 15 minuta tom rutom saobraća turistički vozić. Vožnja ovim vozićem će posebno biti zabavna deci.

Jedna od glavnih pogodnosti ovog mesta je pristupačnost ostalim crnogorskim letovalištima, kao što su: Sveti Stefan, Budva i Tivat, jer se nalaze u blizini Rafailovića. Odlazak u Meljine savetuje se svim roditeljima čija deca imaju probleme sa bolestima disajnih organa. Izuzetno korisna vazdušna strujanja, mogu biti razlog više da se odlučite za ovo malo porodično mesto sa nekoliko mirnih plaža.

Na samo par kilometara od Meljina, nalazi se Herceg Novi, mesto lekovitog peska, odnosno, blata.
Foto:Shutterstock/ilic86me
Sa druge strane Meljina nalazi se Zelenika, malo i tiho primorsko mesto sa peščanim plažama, još jedno od mesta u kome najviše odsedaju porodice sa decom koje žele pravi odmor od buke i gužve.

Za ulazak u Crnu Goru jedna novina: "Ta odluka usporava odlazak na more"

Roditelji koji su letovali u Radovićima, na poluostrvu Luštica, i kupali se na poznatim plažama Plavi Horizonti i Krašići, često ga preporučuju zbog čiste vode.

Gde je najčistije more u Crnoj Gori

Najčistije more u Crnoj Gori može se naći u zalivu Boka Kotorska. Boka Kotorska je jedan od najjužnijih fjordova u Evropi i poznata je po svom izuzetno čistom i kristalno čistom moru.

Međutim, vremenske prilike, seizmičke aktivnosti i ljudske aktivnosti mogu uticati na čistoću mora i ekološke uslove na bilo kojoj lokaciji. Pre nego što posetite bilo koje mesto, uvek je dobro proveriti aktuelne informacije i preporuke za putovanje kako biste bili sigurni da je destinacija koju planirate posetiti i dalje očuvana i čista.

Peščane plaže u Crnoj Gori

Crna Gora se može pohvaliti predivnom obalom sa mnoštvom raznolikih plaža. Među njima su peščane plaže koje se protežu duž crnogorskog primorja. Evo nekoliko popularnih peščanih plaža u Crnoj Gori:

Plaža Jaz blizu Budve predstavlja jednu od najdužih peščanih plaža u zemlji, poznatu po čistoj vodi i prostranom području za sunčanje i rekreaciju.

Velika plaža u Ulcinju je impresivnih 13 kilometara dužine, što je čini jednom od najdužih peščanih plaža na Jadranu, sa izvanrednim pogledom na more. Ada Bojana, takođe blizu Ulcinja, je specifična plaža smeštena na ušću reke Bojane u more. Ova plaža je popularna među surferima i ljubiteljima prirode i pruža poseban doživljaj.

Mirna mesta u Crnoj Gori

Crna Gora pruža mnogo mirnih mesta za letovanje, idealnih za one koji žele da se opuste, uživaju u prirodi i izbegnu gužve tipične za neka od popularnijih letnjih odmarališta. Ova skrivena mesta obećavaju mir i tišinu, a takođe vam omogućavaju da osetite duh autentične crnogorske kulture.

Nedaleko od Petrovca, Reževići i Buljarica su takođe mirne lokacije koje pružaju intimnu atmosferu i prelepe plaže.

Ovi delovi Crne Gore nisu toliko komercijalizovani kao neka od popularnijih mesta, što čini da se osećate kao da ste pronašli skriveni raj. Još jedno mirno mesto za letovanje je Luštica koja se nalazi nedaleko od Tivta. Ovde možete otkriti netaknutu obalu, uživati u kristalno čistoj vodi i posetiti tradicionalna crnogorska sela.

Na severu Crne Gore, regija Kolašin i okolna planinska mesta nude mir i prirodu tokom letnjih meseci. Ovo je odličan izbor za ljubitelje planina, šetnje, vožnje bicikla i svežeg vazduha.

Ove lokacije nude priliku da doživite Crnu Goru na drugačiji način, van prenatrpanih turističkih mesta. Ovde ćete pronaći opuštenost, prirodu i mogućnost da se potpuno osvežite i napunite baterije tokom svog letnjeg odmora.

Borove šume u Crnoj Gori

Jedna od najpoznatijih borovih šuma u Crnoj Gori je Nacionalni park Lovćen. Ovaj park se nalazi u centralnom delu zemlje i obuhvata planinu Lovćen, koja je poznata po svojim strmim stenovitim vrhovima i prelepim pejzažima.

Borove šume ovde stvaraju impresivan ambijent i dodatno obogaćuju jedinstvenu prirodnu scenu ovog parka. U blizini primorskog grada Bara, možete pronaći prelepe borove šume koje se prostiru duž obale.

Ove šume pružaju osveženje od vrelog sunca tokom letnjih meseci i stvaraju prijatnu atmosferu za šetnje i rekreaciju. Regija oko Skadarskog jezera takođe je bogata borovom šumom. Ova oblast je poznata po svom izuzetno raznolikom biljnom i životinjskom svetu, a borove šume doprinose očuvanju ekosistema jezera.

Borove šume takođe se mogu naći u blizini primorskih gradova Budve, Herceg Novog i Ulcinja. Ove šume pružaju prirodnu hladovinu i stvaraju opuštajuću atmosferu koja je posebno dobrodošla tokom letnjih meseci.

Borove šume su ne samo estetski privlačne, već imaju i značajnu ekološku ulogu, očuvajući zemljište, doprinoseći biodiverzitetu i poboljšavajući kvalitet vazduha. Zato, ako posetite Crnu Goru, nemojte propustiti priliku da istražite ove prelepe šume sa borovima i uživate u spoju prirode i mira koje pružaju.

Najlepša plaže za decu u Crnoj Gori

Jedna od najlepših plaža za decu u Crnoj Gori je plaža "Mogren" koja se nalazi u Budvi. Ova plaža je podeljena na dve manje plaže - Mogren 1 i Mogren 2. Zbog svojih karakteristika, ova plaža je posebno pogodna za decu i porodične odmore.

Plaža "Mogren" ima sitan pesak i plitko more, što je idealno za decu koja vole da se igraju u pesku i plivaju u plićaku. Ovakvo dno olakšava deci da se bezbedno igraju u vodi, a roditeljima pruža mir i manje brige u vezi sa njihovom bezbednošću u vodi.

Ova plaža je okružena stenama i zelenilom, što stvara prirodnu hladovinu i zaštitu od sunca tokom najtoplijih sati. Ovo je posebno važno za decu, jer im omogućava da provedu više vremena na plaži bez rizika od pregrevanja ili opekotina od sunca. "Mogren" plaža je dovoljno prostrana da pruži dovoljno mesta za igru i rekreaciju.

Deca će uživati u građenju kula od peska, loptanju na plaži ili jednostavno trčanju i zabavi na obali. Ova plaža se nalazi u neposrednoj blizini starog grada Budve, što znači da je lako dostupna i ima dobru infrastrukturu. U blizini ćete pronaći restorane, kafiće, prodavnice i sve što vam može biti potrebno tokom dana na plaži.

Sve ove karakteristike čine plažu "Mogren" izuzetno privlačnom za porodice sa decom. Deca će imati priliku da se igraju, istražuju i uživaju u moru, dok će roditelji moći da se opuste i uživaju u prelepom okruženju ove plaže u Budvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: