Zeleni sertifikat Srbije olakšava ulaz građanima regiona u Hrvatsku

Problematika prelaska granica Evropske unije ovog leta dobila je na konfuziji, jer je brzopleto i prilično nejasno uvođenje digitalnih sertifikata u državama EU zvanično značilo i stop za ulazak građana država koje ne budu izdavale potvrde kakve su propisane u Briselu.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2021.

15:34

Zeleni sertifikat Srbije olakšava ulaz građanima regiona u Hrvatsku
Foto: Shutterstock/ronstik

Kako ići, gde ići i šta poneti? I, na kraju, kako doći do toga šta bi trebalo poneti? To su pitanja koja more većinu onih koji sebi, makar sa finansijske strane, mogu priuštiti odlazak na hrvatski Jadran.

No, zahvaljujući Srbiji, zemlji koja je velikodušno otvorila vrata građanima susednih zemalja, vrata Hrvatske, ali i još nekih država EU, među kojima su i Slovenija i Grčka, biće otvorena, makar kada se radi o dokumentaciji koja se odnosi na kovid stanje putnika.

"Zeleno svetlo" za zemlje regiona: Crnogorci nisu na listi

Odlukom vlasti iz Beograda, svi oni koji su potpuno vakcinisani na teritoriji Republike Srbije, bez obzira na to odakle dolazili, imejlom su dobili zvanični zeleni elektronski sertifikat Srbije o vakcinaciji, koji je važeći i u elektronskoj i u štampanoj formi, koji, kako je potvrđeno medijima iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, vredi kao važeći kovid sertifikat za prelazak granice te zemlje. Ono što je jedan od osnovnih preduslova za prelazak granice je – potvrda sa QR kodom preko kojeg granična policija može steći uvid u sve detalje o kovid stanju putnika – vakcinaciju, prebolovani kovid 19 ili negativan test.

U odgovoru za medije, vrata Hrvatske otvorena su, ne samo za one koji su imunizaciju izvršili vakcinama koje je priznao evropski regulator EMA, a to su Astrazeneka, Fajzer/Biontek, Moderna i Džonson i Džonson, već i za one koji su primili vakcine koje EMA nije odobrila, ali koje se koriste u pojedinim zemljama EU – ruski Sputnjik V i kineski Sinofam.

Srbija na listi zelenih zemalja: Od 25. juna dozvoljen ulazak u Nemačku

Hrvatska je, naime, uz još nekoliko evropskih zemalja koje se oslanjaju na turizam (Grčka, Portugal, Španija…), zagovarala ublažavanje mera ulaska na svoju teritoriju. U odgovoru MUP-a Hrvatske stoji da će ta zemlja priznati i potvrde bez QR koda, koje izdaje ovlašćena zdravstvena ustanova, što znači da bi i "nota račun" potvrde, trebale biti dovoljne.

Osobama kojima nisu izdate potvrde s QR kodom, za ulazak u Republiku Hrvatsku priznaće se potvrde koje su izdate od strane ovlašćene zdravstvene ustanove, uz ispunjavanje ostalih uslova za ulazak u Republiku Hrvatsku.

Potvrde o cepljenju trebalo bi dati lične podatke osobe koja je cepljena, podatke o vakcini, broju doza i datumu vakcinisanja, rečeno je iz ministarstva.

Kada je reč o onima koji nisu vakcinisani, a već su bili zaraženi, oni moraju imati pozitivan PCR ili brzi antigenski test BAT stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ali ne stariji od šest meseci, ili potvrdu da su preboleli kovid 19 izdatu od strane lekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: