Samo na Zlatiboru: Vodopadi i reke u kojima su se kupale vile

Iz urbanog centra planine, turizam se poslednjih godine sve više seli na obode Zlatibora, gde najčešće odlaze oni koji žele nešto mirniji odmor. Zlatiborsko selo Gostilje čest je izbor turista.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2021.

08:13

Samo na Zlatiboru: Vodopadi i reke u kojima su se kupale vile
Foto:Profimedia

Vodopad na Gostiljskoj reci, visok 20 metara zaštitna je slika sela i ono zbog čega se najčešće dolazi. Vredni Gostiljci trude se da prostor oko vode oplemene i stvore što više malih, skrivenih kutaka za uživanje u prirodi, za goste kojih je sve više, prošle godine čak 46 hiljada.

Posle velikog vodopada na Gostiljskoj reci je niz slapova i manjih vodopada. Legenda kaže da su se nekada ovde kupale vile. Sudeći po broju vodopada - mora da je i njih bilo puno.

Nisu samo vode, među kojima je i bazen razlog da se dođe u Gostilje.

Gotovo nepoznata Rakovička pećina sa svojim podzemnim svetom i pećinskom rekom takođe čeka uređenje i posetioce.

Priroda jeste glavni adut ali ne i jedini.

"Dolazi dosta gostiju koji su željni mira, da pobegnu od svakodnevnice, od vrelih dana, da se odmaraju kod nas. Dolaze najčešće iz Srbije, iz okolnih zemalja, zadnjih dana imamo dosta Mađara, dolaze sa svih kontinenata", rekao je Milosav Tucović, predsednik Turističkog udruženja Gostilje.

Rodna kuća Dimitrija Tucovića, podsećanje je na njega ali i narodno graditeljstvo zlatiborskog kraja, skrojena po meri potreba porodice i zaštite od zlih ljudi i loših vremena.

Unutra - ognjište, stara peć, kuhinjski delovi i tek po nešto od stvari da podseti kako se nekada živelo.

Na temeljima tradicije niče i seoski turizam. Filipoviće su čudesna priroda i nove ideje vratile u selo iz grada da otvore vrata gostima.

"Uglavnom ljubav - ljubav je motivacija za sve čime se bavimo i što radimo u našem domaćinstvu", jasna je Dragana Filipović.

Gostilje je, čini se, tek odškrinulo vrata svoje ponude u kojoj uz sve stoji naravno i gostoljublje iz imena sela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: