Zlatiborska moda: Stranci maste brk komplet lepinjom, a domaći naručuju bifteke i pice

Da je Zlatibor jedna od najposećenijih srpskih planina i omiljeno mesto za odmor kako domaćih, tako i stranih gostiju potvrđuje i veliki broj ostvarenih noćenja tokom godine korone, u kojoj je najveći udarac pretrpeo upravo turisstički sektor. Prirodno prostranstvo, atraktivni sadržaji, ali i domaći specijaliteti osnovni su faktori koji privlače goste upravo na Zlatibor.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

09:49

Zlatiborska moda: Stranci maste brk komplet lepinjom, a domaći naručuju bifteke i pice
Foto: Rina

"Oni koji prvi put dolaze žele da probaju apsolutno sve. Predjelo je obavezno i podrazumeva sir, kajmak, pršutu i to je izbor za doručak uz neizostavnu komplet lepinju, kojom su stranci zaista najviše oduševljeni. Zlatiborska komplet lepinja obavezno sadrži kajmak, jaja i pretop poznatiji kao moča koja se ispušta prilikom pečenja jagnjeta ili praseta. Obično se služi uz kiselo mleko, a dodaje se još jedan sastojak koji je tajna pa će ostati tajna. Naša domaća kuhinja ima dosta kuvanih jela, dok je internacionalna bazirana na paste, rižota i pice. Naša hrana i drvoseču drži sitim ceo dan, dok je internacionalna dosta laganija", kaže za Rinu kuvar Nikola Urošević.
Foto: Rina
Tradicionalna srpska jela se spremaju od namirnica isključivo proizvedenih sa ovog podneblja. Sir, kajmak i svi suhomesnati proizvodi koji su kvalitetom prepoznatljivi kao zlatiborski, kompletno povrće i voće, kao i sve vrste mesa.

Ono što iznenađuje,jeste izbor hrane za koju se opredeljuju gosti.
Foto: Rina
"Verovali ili ne, za tradicionalnu domaću hranu najčešće se opredeljuju stranci. Oni žele da probaju zlatiborski sir, kajmak, pečenje, jagnjetinu ispod sača, pršutu i ćevape. Oduševljeni su projom, kao i zlatiborskom zapečenom lepinjom. Kada je reč o domaćim gostima, oni se odlučuju za bifteke, paste i pice", dodaje Katarina Savin, menadžerka restorana na Zlatiboru.
Foto: Rina
Zvezda vodilja u poslovanju ugostiteljskih objekata na Zlatiboru svakako je gastronomska ponuda, kao i spoj tradionalne srpske hrane i internacionalne kuhinje.
Foto: Rina
"Ne možete samo enterijerom privući goste. Iako je uređen u futurističkom stilu, ambijent koji pružamo omogućava svakom gostu udobnost, a hranom da se osečaju kao da su kod svoje kuće. Želeli smo da spojimo naizgled nespojivo, tradicionalnu srpsku hranu sa internacionalnom kuhinjom i verujete da smo i sami iznenađeni činjenicom da je to dobitna kombinacija", kaže Željko Perendić, vlasnik restorana na Zlatiboru.
Foto: Rina
Perendić dodaje da je, usled pandemije kovida, godina za nama bila teška za sve ugostitelje , ali se nada da će ova letnja sezona doneti bolje dane za sve koji se bave ovom delatnošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: