Grčka menja pravila za ulazak – za državljane sa zelene liste

Državljani zemalja sa takozvane zelene liste u Grčku će moći da uđu sa negativnim antigenskim testom, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalijas.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2021.

19:30

Grčka menja pravila za ulazak – za državljane sa zelene liste
Foto:Shutterstock/Hannabelleka

Deca do 12 godina starosti koja dolaze iz zemalja sa zelene liste moći će da uđu u Grčku bez negativnog PCR testa na koronavirus.

Srbija i Grčka potpisale su proletos dokument po kom je državljanima Srbije koji su vakcinisani vakcinama protiv koronavirusa dostupnim u našoj zemlji dozvoljeno da uđu u Grčku bez odlaska u karantin.

Neophodno je da imaju povrdu o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku) izdatu od nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), podsećaju na sajtu Ministarstva spoljjnih poslova Srbije.

Ako niste vakcinisani, potreban vam je negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a ako ste preboleli koronu, potrebna vam je potvrda da ste bolovali od 2 meseca do 9 meseci pre dolaska.

Grci su zadržali pravo da putnike na graničnom prelazu nasumično testiraju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan, obavezna je kućna izolacija 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od grčkih nadležnih organa o trošku grčke države.

Podsetimo, granice su se za turiste otvorile 16. maja, a pre toga prelaz Evzoni je bio otvoren samo za one sa grčkim pasošem, javio je reporter TV Prve sa tog prelaza Bratislav Ilić. Spisak uslova za ulazak građana Srbije u Grčku

1) Popunjen formular PLF

Ovaj formular možete naći na stranici travel.gov.gr

2) Dokaz o imunizaciji

Ova potvrda može biti u formi potvrde o vakcinaciji bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji pri čemu poslednja doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre dolaska.

Ako niste vakcinisani, morate imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata. A ako ste preboleli koronavirus, treba da date na uvid potvrdu da ste bolovali od kovida u periodu od 2 meseca do 9 meseci pre dolaska. To potvrđujete tadašnjim pozitivnim PCR ili antigenskim testom kojim vam je virus dijagnostikovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: