Najmanji grad Italije – nema horde turista, čak ni u sezoni

Upkos svemu, ovde nema horde turista, gužve, pa čak ni u sezoni. Autentično, slatko, mediteransko, a pre svega - mirno.

Izvor: pun kufer

Utorak, 15.06.2021.

14:14

Najmanji grad Italije – nema horde turista, čak ni u sezoni
Foto: Shutterstock/proslgn

Atrani je mesto na italijanskoj Amalfijskoj obali za koje većina nikad nije čula. Međutim, samo jedan pogled na njega dovoljan je da se čovek zapita - kako to da malo ljudi zna za ovo mesto?

Zovu ga najmanjim gradom Italije, iako, tehnički, ne spada u kategoriju grada.

Potpuno netipičan izgled mesta, trebalo bi već biti na naslovnim stranama mnogih turističkih časopisa, ali Atrani se uspešno krije u seni poznatijih gradova kao što su Salerno, Amalfi ili Napulj.

Malo ribarsko selo ima manje od hiljadu stanovnika i prirodu koju, jednom kad vidite, nikad ne zaboravljate. Nad njim se nadvijaju dve oštre litice, a iznad plaže se nalaze most i gomila šarenih kućica s malom tvrđavom na samom rubu.
Foto: Shutterstock/proslgn
Uske ulice i mala površina, sa malim brojem stanovnika, kao i nekoliko trgova s fontanama, predstavljaju pravi beg od letnjih gužvi.

Stare barokne crkve iz srednjeg veka i tvrđava Tore delo Ziro bi, svakako, trebalo posetiti ukoliko vas put nanese ovde.

Od zanimljivih stvari koje možete videti ovde, preporučujemo razgledanje dveju pećina - Masanielova kuća, koja je dobila ime po čoveku koji se ovde, navodno, skrivao od napuljske vojske, i Pećina svetaca koja čuva stare freske u vizantijskom stilu iz 12. veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: