Grad sunca i Jovana Dučića – zašto je Trebinje idealno za odmor?

Živopisni gradić Trebinje u proteklih desetak godina doživeo je turistički bum.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2021.

18:15

Grad sunca i Jovana Dučića – zašto je Trebinje idealno za odmor?
Foto: Depositphotos/AchimHB

Momo Kapor je davno napisao za Trebinje da nije ni selo ni metropola, da je Trebinje metafora, san.

Trebinje je grad smešten na samom jugu Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), na raskrsnici puteva, između gradova pod zaštitom Uneska, na samo 25 kilometara od obale Jadranskog mora.

Ima izuzetno povoljan geoprometni položaj i blagu mediteransku klimu sa velikim brojem sunčanih dana godišnje (260), što ga čini idealnim mestom za život, ali i za savršen odmor, te pogoduje razvoju različitih poljoprivrednih kultura.

Poslednjih godina gradić postao turistička atrakcija

Foto: Profimedia
Prvi put Trebinje se spominje u 10. veku kod Konstantina Porfirogenita, pod nazivom Tribunija. Kroz svoju dugu i burnu istoriju Trebinje je uvek predstavljalo raskršće puteva i vezu između Mediterana i unutrašnjosti Balkanskog poluostrva.

Ovaj grad iz godine u godinu postaje sve značajnije i razvijenije turističko odredište. Beleže se posete turista iz različitih delova sveta iz više od 90 država, a statistika govori da je njih svake godine sve više. Možemo reći da je Trebinje u protekloj deceniji doživelo svojevrsnu turističku ekspanziju.

Do toga je došlo prevashodno zbog proširenja turističke ponude, koja je danas veoma raznovrsna i kompleksna.
Foto: Shutterstock/Slavo Radojevic

Šta posetiti u Trebinju?

Pejzaž iz 1935. godine/Foto: Profimedia
Najposećenije i najznačajnije turističke lokacije i atrakcije u Trebinju

- Centar grada sa letnjom baštom "Platani", živopisnom zelenom pijacom, gradskim parkom u kome je najposećeniji lokalitet Hram Svetog preobraženja, i više kulturno-istorijskih spomenika poput spomenika Jovanu Dučiću i Njegošu, kao i spomenika borcima iz svetskih ratova, te katolička katedrala i više poklona gradu pesnika Jovana Dučića;

- Stari grad Kastel sa više malih ugostiteljsko-zanatskih radnji u kojem se nalazi i Muzej Hercegovine, ali i dve džamije i to: Osman-pašina i Sultan Ahmetova (Atik) džamija;

- Manastiri: Hercegovačka Gračanica, Tvrdoš, Petropavlov, Duži i Zavala; Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u selu Mrkonjići

- Arslanagića (Perovića) most;

- Hercegovačka kuća.
Foto: Shutterstok/Harmony Video Production
Trebinje je poznato takođe po dobrim i kvalitetnim vinima, čija proizvodnja ima dugu tradiciju, ali i po čuvenim specijalitetima.

Veliki je broj autohtonih hercegovačkih specijaliteta koji se pripremaju u velikom broju restorana i ugostiteljskih objekata.

Avanturizam doživljava posebnu ekspanziju u Trebinju, pa se svakom zaljubljeniku u prirodu pruža niz mogućnosti da uživa u paraglajdingu, planinarenju, biciklizmu...

Grad krasi reka Trebišnjica, koja svojim najlepšim delom protiče kroz sam centar. Nekada najveća ponornica u Evropi, zbog svoje čistoće pravi je raj za sportske i rekreativne ribolovce, ljubitelje kajaka i kanua i za brojne kupače.

Trebinje raspolaže sa preko 2.000 ležajeva u različitim vrstama smeštaja. Turistički inforrmativni centar je smešten na najatraktivnijoj i najfrekventnijoj lokaciji i spada u red najboljih na ovim prostorima, o čemu svedoče brojna priznanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: