Jezera Srbije - beg od letnjih dana i gužve u gradovima

Ukoliko vam smetaju topli letnji dani i gužve u gradovima, a želite da se rashladite pored vode, u nastavku teksta vam predstavljamo najlepša jezera Srbije koja mogu da budu vaše sledeće porodično putovanje.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2021.

13:04

Jezera Srbije - beg od letnjih dana i gužve u gradovima
Foto: Shutterstock/DMZ001

Semeteško jezero

Na Kopaoniku se krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Pored ovog ostrva, postoji i nekoliko manjih, a nekoliko njih su uništili kupači.

Ploveća ostrva predstavljaju pravu atrakciju za sve turiste koji posete ovo jezero, jer se ostrva pomeraju kada duva vetar.

Semeteško jezero je specifično i po tome što se njegova dubina ne može izmeriti, jer su podvodni izvori iz kojih jezero dobija vodu toliko duboki i široki da su i sami deo njega.
Vlasinsko jezero

Nalazi se na jugoistoku Srbije, na teritoriji opštine Surdulica, a samo jezero je okruženo planinama Gramada, Vardenik i Čemernik.

Takozvana plutajuća ostrva, koja nastaju pri dizanju vodostaja jezera, su specifičnost Vlasinskog jezera. Ostrva su od treseta, produkta vekovnog raspadanja mahovina tresetnica. Ploveća ostrva sa svojom gustom vegetacijom plove po 16km2 velikom jezeru i prava su atrakcija. Shodno ovome, pravi su doživljaj za turiste.

Prirodne lepote i retkosti ovog područja čine: planine, klisure, vodopadi, izvori, reke, flora i fauna, kao i blagonakloni uticaj klime i tišina planinske prirode. Registrovano je više od 300 lekovitih biljaka oko jezera.

Ono što je karakteristično za floru je, svakako, vrlo retka biljka mesožderka - rosulja.
Belocrkvanska jezera

Turističko mesto sa velikim potencijalom i premalom pažnjom javnosti. Nalazi se blizu granice sa Rumunijom i obuhvata celinu od više desetina jezera od kojih se izdvaja sedam. Najpoznatije su Vračevgajsko i Šljunkara, a najveće kupalište predstavlja gradska plaža. Uz jezero, ovde se nalazi i vikend naselje kamp-prikolica, ali i nekoliko manjih hotela i vila pogodnih za odmor.

Ukoliko vam je neophodan porodični odmor, ovo mesto je prava destinacija za vas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: