Putovanje u Grčku - koja pravila važe i šta je neophodno za ulazak

Od danas su se promenila pravila za ulazak u Grčku, a naši sugrađani i dalje imaju nedoumice oko toga šta im je potrebno za putovanje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2021.

16:43

Putovanje u Grčku - koja pravila važe i šta je neophodno za ulazak
Foto:Profimedia

U Grčkoj je od danas obavezno ulazno testiranje za decu stariju od 6 godina. Potrebno je da unapred popunite elektronski PLF obrazac i da posedujete dokaz o imunizaciji, pri čemu poslednja doza mora da bude primljena najmanje 14 dana pre dolaska.

Ako niste vakcinisani, potreban vam je negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a ako ste preboleli koronu, potrebna vam je potvrda da ste bolovali od 2 do 9 meseci pre dolaska.

A kada uđete u Grčku, verovatno ćete se uputiti u Olimpsku regiju, omiljenu rivijeru srpskih turista. Iako je jun tek počeo, naših turista već ima. U Paraliji je i novinarka TV Prve Katarina Tabaković, koja je naglasila da gužvi na koje smo svi navikli nema, ali da je sezona tek počela.

Takođe, ukoliko putujete trajektom, imajte na umu da je potrebno, uz posedovanje svih dokumenta neophodnih za prelazak granice, pre ukrcavanja popuniti i jedan upitnik sa osnovnim informacijama ili to prethodno učiniti onlajn.

Ono što je posebno uznemirilo naše sugrađane ove sezone jeste pojava lažnih sajtova koji pokušavaju da prevare turiste. Obaveza za sve turiste jeste da se PLF formular popuni isključivo na sajtu za tu delatnost.

To je zvanični sajt grčke vlade, koji je vrlo jednostavan za popunjavanje.

"Savetujemo da se svi putnici savetuju preko turističkih agencija, koje imaju i detaljna uputstva na tim sajtovima", istakao je Vladimir Vlaho, član upravnog odbora Jute - Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

Od danas u Grčkoj počinje obaveza sprovođenja ulaznog testa za osobe starije od 6 godina. Takođe, građani Crne Gore moći će da uđu u ovu zemlju sa negativnim 72-satnim PCR testom ili potvrdom o vakcinaciji.

Podsetimo, granice su se za turiste otvorile 16. maja, a pre toga prelaz na Evzoni je bio otvoren samo za one sa grčkim pasošem, javio je reporter TV Prve sa tog prelaza Bratislav Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: