Poruka iz Neuma: "Letnja sezona je počela, ali..."

Zbog nedonošenja odluke o olakšanom ulasku turista u Bosnu i Hercegovinu na poslednjoj sjednici Veća ministara BiH, raste nezadovoljstvo širom zemlje, a hotelijeri iz Neuma poručuju da je turizam žrtva onih koji onemogućavaju dolazak evropskih turista.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2021.

09:50

Poruka iz Neuma:
Foto: Profimedia

Predsednik Udrženja hotelijera Opštine Neum Branimir Butigan za Klix.ba kaže kako u Neumu poslednji mesec svakodnevno dobijaju upite o načinu ulaska u BiH i izlaska iz BiH, a ne mogu dati adekvatne odgovore, zbog čega beleže gubitke.

"Letnja sezona je već započela, naročito nakon što je epidemija širom EU smanjena, što je rezultiralo otvaranjem granica", kaže Butigan navodeći da to nije slučaj s BiH.

Ističe da turistička sezona u Neumu, kao jedinom gradu u Bosni i Hercegovini na Jadranu, zavisi o dominantno evropskim turistima koji trenutno imaju velike probleme za dolazak u Bosnu i Hercegovinu i odlazak iz nje, a najviše zbog zadržavanja '"tvrdih" granica, gde se svesno zanemaruju turisti koji dolaze s evropskog prostora.

Naglašava da su na prostoru opštine Neum pre pojave pandemije u 2019. godini statistički gosti bili iz Francuske 17%, Njemačke 16%, Poljske 15%, Slovenije 10%, Južne Koreje 7% i Mađarske 5%. Turista iz trećih zemalja praktično nije ni bilo ili ih je bilo u jako malom broju.
Foto: Depositphotos / jana_janina
"Mi u ovom trenutku nemamo naznake koji će biti uslovi koje će VM BiH propisati kao obavezujuće u ovom periodu kada su epidemiološki uslovi takvi da je protok ljudi doista moguć, a svakim danom, pa i satom, gde ne možemo pružiti adekvatan odgovor našim partnerima, beležimo velike gubitke. Već su stigli i prvi otkazi, a šteta koja nam sledi će se meriti u milionima maraka. Ne razumemo ministre koji su glasali protiv odluke o ulasku evropskih turista na prostor BiH, što je prema našem mišljenju krucijalni deo koji se odnosi na turizam, naročitou kontekstu Neuma i Hercegovine", naglašava Butigan.

Smatra da je potrebno pokazati snažnu volju da se ove stvari u što hitnijem periodu jasno postave kako bi sektor turizma znao šta uopšte može očekivati te kakav odgovor dati svojim potencijalnim gostima, jer je broj upita iz dana u dan sve veći.

"Potrebno je što hitnije menjanje režima ulaska u BiH za evropske državljane zbog opstanka turizma na način da se uvedu 4 uslova za ulazak i da je dovoljno ispunjavati jedan od ta 4 uslova (PCR test, antigenski test, potvrda o preležanom kovidu ne starija od 6 meseci, potvrda o cepljenju), nešto slično što je uradila i Republika Hrvatska koja još više zavisi o sektoru turizma i koja je prilagodila uslove ulaska i boravku trenutnom epidemiološkom stanju. Cela BiH zavisi o tome, ne možemo biti uslovljeni liberalizacijom viznog režima kako bismo olakšali ulazak drugim državama koje su nam pre, a i ubuduće će nositi celi turizam ne samo Neuma, nego i cele Bosne i Hercegovine", ističe Butigan.

Srbi ne odustaju od letovanja: 22 kilometra morske obale rešenje za zatvorene granice

Naglašava da je Neum apsolutno za promenu uslova prelaska granice po uzoru na to kako je sada u Hrvatskoj. Iz Poljske i Francuske imamo svakodnevne upite za aranžmane ovog leta, a Nemci i Slovenci pitaju za jesenje aranžmane.

"Osim što jedini u regiji nemamo diferenciranu stopu na turizam, ovakvim odlukama i ultimatumima nas definitivno stavljaju na aparate i ugrožavaju na hiljade radnih mesta, što će se odražavati na sve druge grane privrede", navodi predsjednik Udruženja hotelijera iz Neuma.

Na kraju postavlja pitanje hoće li te dve ruke koje su bile protiv takve odluke o menjanju uslova ulaska u BiH za evropske državljane na sednici Veća ministara odgovarati za sve nastale gubitke i za vrlo izvestan gubitak radnih mesta ukoliko ne dođe do promene?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: