Putovanje kroz Andaluziju; treći deo - divljine Ronda FOTO

U sred planinskog venca Seranja de Ronda, na ivici 120 metara visokog i 70 metara širokog kanjona, leži gradić Ronda, verovatno jedan od najinteresantnijih na našoj planeti, piše Travel Magazine.

Izvor: Travel magazine

Petak, 28.05.2021.

15:13

Putovanje kroz Andaluziju; treći deo - divljine Ronda FOTO
Foto: Shutterstock/Madrugada Verde

"Ništa u celoj Španiji nije više iznenađujuće od ovog divljeg grada", rekao je nemački pesnik Rajner Marija Rike koji je u Rondu doputovao 1912. godine u potrazi za inspiracijom.

Ronda je "oivičena" visokim i strmim kanjonom El Tahu kog je usekla reka Guadalevin koja teče kroz grad i deli ga prirodnom granicom na dva dela. Podeljene delove grada vežu tri mosta – Puente Romano, Puente Vijeho i Puente Nuevo, od kojih je poslednji izgrađen čak 120 metara iznad kanjona.
Foto: Shutterstock/Natursports
Poznati i zapanjujući most je sam vredan putovanja, ali Ronda ima još puno toga za ponuditi. Tu je druga po veličini arena za borbu bikova, napravljena u potpunosti od kamena, i nekoliko zanimljivih građevina, naročito one iz Mavarskog perioda.

Svake godine se na glavnom trgu održava, takozvani, festival Ferija Gojeska, odnosno, festival borbe s bikovima. Ovaj trg, koji je sagrađen u 18. veku, drugačije se zove i Plasa de Toros, a na njemu se nalazi i muzej posvećen ovoj španskoj tradiciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: