Sankt Peterburg - simbol carske Rusije FOTO

Petrograd, Lenjingrad, nazivi su jednog od najlepših gradova sveta, bisera Finskog zaliva, bogate istorije, tradicije i kulture.

Izvor: Funtravelnis.rs

Utorak, 01.06.2021.

12:29

Sankt Peterburg - simbol carske Rusije FOTO
Foto: Shutterstock/Anton Watman

Malo istorije:

U periodu od 1712. do 1918. godine bio je glavni grad Rusije. Sagradio ga je pre više od tri veka Petar Veliki, jedan od najvećih ruskih vladara, po uzoru na tada čuvene evropske prestonice, dvorove i palate. Petar Veliki je imao izvanredan osećaj za lepo i od evropskih uzora je uzimao samo najbolje.

Sankt Peterburg je menjao ime nekoliko puta. Prvo ime grada bilo je Sankt Peterburg, a nakon Prvog svetskog rata je promenjeno u Petrograd. Nakon čuvene Oktobarske revolucije, dobio je naziv Lenjingrad, u čast ruskog revolucionara Vladimira Lenjina. Konačno, nakon pada SSSR-a, prvobitno ime je vraćeno - Sankt Peterburg.

Sankt Peterburg je bio simbol carske Rusije. Promenom imena u Lenjingrad, simbolično je predstavljena smena političkih i društvenih struja u Rusiji.
Foto: Shutterstock/Parsadanov
Zanimljivosti:

Grad je povezan mostovima kojih ima 600.

Oko 20 internacionalnih umetničkih festivala i 80 pozorišnih i muzičkih festivala se odvija svake godine u Sankt Peterburgu.

Nije Moskva gastronomski centar Rusije, već Sankt Peterburg. Samo u Sankt Peterburgu možete probati dva specijaliteta – puški (pyshki) i koruška (korushka). Puški su ruske krofne, a koruška je specijalna vrsta ribe.

Oko 15 gradova na svetu se zove Sankt Peterburg, ali samo jedan je ruski.

O Sankt Peterburgu je ispevano najviše pesama, više nego o Moskvi.

Aleksandrov stub, koji je napravio Montferand je visok 47,5 metara i teži 600 tona. Međutim, stub nije pričvršćen ničim - samo sopstvenom težinom.

Crkva Hristovog Vaskrsenja je jedina crkva sagrađena na mestu ubistva ruskog cara, Cara Aleksandra II. Crkva je sagrađena u njegovu čast.
Foto: Shutterstock/Marco Rubino
Koja mesta bi trebalo posetiti?

Muzej Ermitaž

Muzej Ermitaž je najveći ruski muzej, ali je takođe jedan od najvećih na svetu. Ermitaž svake godine poseti oko 5 miliona turista.

Sam muzej je kompleks koji se sastoji od šest zgrada i sedmi je teatar. Muzej sadrži oko 3 miliona istorijskih artefakata i umetničkih predmeta, od kamenog doba pa sve do današnjeg.

Nakon poslednje restauracije zgrade, ovde su smeštene slike i skulpture evropskih i holandskih umetnika impresionizma i postimpresionizma, uključujući Pikasa i Matisa.

Mala zgrada Ermitaža predstavlja kombinaciju neoklasicizma i baroka. Tu su izložena dela evropskih umetnika sa zapada.

Turistima najupečatljivije izgleda nova zgrada Ermitaža koja predstavlja kombinaciju klasicizma, baroka i renesanse. Ovde su izloženi stari arheološki artefakti.

U muzeju Ermitaž se možete upoznati i sa kulturološkim razvojem Japana, Kine, Indije, ali i sa starim civilizacijama poput Egipta i Starih Grka.

U ovom muzeju se nalaze svete mošti Aleksandra Nevskog, kome je posvećen hram koji se nalazi na Dorćolu.
Foto:Shutterstock/V_E
Zimski dvorac

Zimski dvorac pripada kompleksu muzeja Ermitaž od 1922. godine. Bio je zvanična rezidencija ruskih careva tokom 18, 19. i početkom 20. veka. Dvorac je sagrađen u duhu rokokoa i broji preko 1.000 spavaćih soba.

U Zimskom dvorcu su izloženi antikviteti s područja Evroazije i Dalekog Istoka, ali se takođe nalaze slike i skulpture poznatih evropskih i azijskih umetnika.

Najposećenija prostorija Ermitaža se nalazi na prvom spratu, a u pitanju je ogromna soba za doček gostiju. Do nje se dolazi čuvenim Jordanovim stepenicama. Sva ekstravagancija dinastije Romanov se ogleda u toj sobi.
Foto: Shutterstock /Stanislav Samoylik
Petropavlovska tvrđava

Petropavlovska tvrđava je okružena rekom Nevom i danas predstavlja jedno od najprepoznatljivijih simbola Sankt Peterburga. Nalazi se pod Unesko-vom zaštitom.

Sagrađena početkom 18. veka, Petropavlovska tvrđava nikada nije odigrala zaštitničku i odbrambenu ulogu zbog koje je i nastala.

Tvrđava je imala više drugih funkcija – vojni garnizon, grobnica za ruske careve, zatvor za političke zarobljenike. Neki od nama poznatih političkih zarobljenika su Dostojevski, Bakunjin i Tito.

Od tradicionalne pravoslavne crkve, kako je izgradnja sve više uzimala maha, zgrada je izrasla u barokni hram.
Foto: Shutterstock/Mistervlad
Petrov dvorac (Peterhof)

Park i dvorci kompleksa Peterhof se nalaze na 20 kilometara udaljenosti od Sankt Peterburga i pod zaštitom su Unesko-a.

Peterhof je proglašen muzejom 1918. godine, a sve do tada je bio u funkciji letnje carske rezidencije.

Glavni dvorac je stradao tokom Drugog svetskog rata i na njegovoj restauraciji se radi i dan danas.

Peterhof je poznat pod nazivom "Ruski Versaj", kao i pod imenom "Ruska prestonica velelepnih fontana". Najveća fontana na svetu se nalazi ovde – Velika kaskada, dok je najlepša fontana Samson i lav.
Foto: Shutterstock/Anton_Ivanov
Hram Hristovog Vaskrsenja

Najznačajnija ruska pravoslavna crkva je poznata i pod nazivom "Crkva prolivene hristove krvi". Hram je sagrađen na mestu gde je ubijen ruski car Aleksandar II krajem 19. veka.

Hram vizuelno podseća na Hram Vasilija Blaženog u Moskvi.

Na restauraciji hrama se radilo preko 30 godina. Za vreme vladavine boljševika, hram je bio opljačkan.

Za vreme Drugog svetskog rata hram je služio kao skladište hrane, a nakon opsade Sankt Peterburga je imao funkciju magacina za povrće.

Danas je muzej.
Foto: Shutterstock/natalya sterleva
Dvorac Moika

Dvorac Moika ili dvorac aristokratske porodice Jusupov se nalazi u blizini Marijinskog teatra. Dvorac je pre nacionalizacije bio bogat sa oko 40.000 umetničkih dela, među njima su bile i slike Rembranta. Danas se nalaze u Ermitažu.

Dvorac Moika je poznat i zanimljiv turistima zbog kontroverznog mistika Raspućina. Feliks Jusupov je 1916. godine u dvorcu ubio Raspućina zbog toga što je smatrao da kalja ugled monarhije i aristokratskog ruskog društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: