Ledeno doba u Hrvatskoj: Mamuti se pojavljuju FOTO

Ne događa se svaki dan da vas u vožnji autom dočeka ogromna tabla s natpisom "Dolina mamuta – Dobro došli" ili, pak, da sa strane ceste ugledate mamuta u prirodnoj veličini. Naravno, intrigantno je, ali samo ako niste stanovnik Mohova, malog mesta na istoku Hrvatske, između Iloka i Vukovara.

Izvor: pun kufer

Petak, 14.05.2021.

09:01

Ledeno doba u Hrvatskoj: Mamuti se pojavljuju FOTO
Ilustracija: Shutterstock/BGStock72

Tokom 2012. godine, mirnu svakodnevicu sremskog sela kraj Dunava uzdrmalo je otkriće lokalnog stanovnika. Goran Popović (27) je sasvim slučajno naišao na životinjske kosti.

"Nisam znao šta su, pokupio sam ih i odneo u najbliži muzej. Ispostavilo se da su to kosti mamuta", kazao je Goran.

Međutim, njegova otkrića se samo ređaju. Na isti datum, četiri godine kasnije, Goran je ponovo pronašao ostatke. Ovaj put je to bio mamutov zub, pa su, ubrzo nakon otkrića, krenula i istraživanja Prirodnjačkog muzeja i Geološkog instituta u Zagrebu.

Danas, ovaj arheološki fond se proširio i na fosilne ostatke hijena, divljih konja, bizona, pa je Mohovo postalo arheološko nalazište Hrvatske. Ponosni na činjenicu da imaju svedočanstvo istorije staro oko 30.000 godina, mladi iz Mohova pokrenuli su projekat pod nazivom Dolina mamuta, kako bi ostvarili potencijal mesta i oživeli ga.
Park iz Ledenog doba je više od turističke atrakcije

"Ljudi nam dolaze sa svih strana sveta, jer su čitali o nama", priča Goran.

Udruženje Doline mamuta dobilo je i odobrenje za realizaciju projekta "Kroz Dolinu mamuta". Sve posetioce ovog mesta, u Domu kulture, čeka opremljena soba s replikama fosilnih ostataka i detaljnim opisima životinja.

Na kraju, nije samo reč o mamutima ili gradnji brenda. Za mlade iz udruženja Doline mamuta ovo je puno više od toga: svesni situacije u zemlji, a naročito u Slavoniji i Sremu, želja im je da pruže dobar sadržaj, da povežu ljude kroz međusobnu interakciju i podsete zašto bi trebalo doći na istok Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: