Mesto na kome je ubijen Cezar postaje turistička atrakcija FOTO

U prestonici Italije za sledeću godinu najavljena je nova atrakcija - lokacija za koju se veruje da je mesto na kome je izvršen atentat na Julija Cezara. Ovo mesto bi, prvi put, trebalo da bude otvoreno za javnost, ističe Travel magazine.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2021.

09:04

Mesto na kome je ubijen Cezar postaje turistička atrakcija FOTO
Foto: Shutterstock/ S-F

Smešten južno od Panteona, Trg Largo di Tore Argentina, poznat je i kao Area sakra. To je veliki trg na kome se nalaze ostaci četiri antička hrama i Pompejevo pozorište.

Upravo, na ovom mestu 15. marta 44. godine pre nove ere grupa senatora je izbola Julija Cezara nasmrt. Jedan od atentatora bio je i Cezarov prijatelj Marko Junije Brut.

Kako navodi časopis Smitsonijan, trg je otkriven tokom dvadesetih, dok su radnici rušili srednjovekovne kuće po nalogu fašističkog vođe Benita Musolinija.

Area sakra - muzej na otvorenom

Od tada je ovo arheološko nalazište bilo zatvoreno za javnost, a moguće ga je bilo videti samo sa nivoa ulice. Iako zabranjen za posetioce, godinama je velika kolonija mačaka lutalica naseljavala ovaj trg.

Kada se transformiše u muzej na otvorenom, Area sakra će imati uzdignuta šetališta, pešačke staze, kao i natkriveni izložbeni prostor. Radovi na projektu, koje finansira italijanska juvelirska kuća Bulgari, započinju sledećeg meseca.
Nova atrakcija - jedan u nizu noviteta

Nova atrakcija se pridružuje nekolicini nedavnih noviteta u Italiji. U pitanju su znamenitosti koje su obnovljene ili otvorene prvi put, a koje će dodatno obogatiti ponudu zemlje i obradovati sve ljubitelje istorije, arhitekture i arheologije. Jedna od takvih znamenitosti koja čeka turiste je i grobnica prvog rimskog cara. Takođe, u Pompeji (južno od Napulja, oko 225 km od Rima), restaurirana je i antička javna kuća, kao i objekat koji je služio za prodaju hranu. Obnovljen je i muzej Antikvarijum, prepun antičkog blaga, koji je ove godine prvi put posle nekoliko decenija počeo svakodnevno da prima posetioce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: