Poznati evropski gradovi: U kojoj četvrti "odmoriti dušu"? FOTO

Mnogim posetiocima čar otkrivanja novog grada često znači obilazak glavnih znamenitosti, koje obično donose samo površan doživljaj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2021.

13:01

Poznati evropski gradovi: U kojoj četvrti
Foto: Shutterstock/Catarina Belova

Prolazak utabanom turističkom stazom donosi samo kratak uvid u gradsku kulturu i duh. Može se čak dogoditi i da ne uspete da se "uvučete pod kožu" željenoj destinaciji. Odjek živahnih večernjih razgovora u lokalnom vinskom baru i zanimljiva ulična umetnost oslikavaju delić pravog lica jednog grada.

Šarmantne četvrti daju gradovima karakter i njihovo otkrivanje može učiniti dugo očekivani odmor ispunjenijim, ističe Travel magazine.

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih evropskih četvrti idealnih za laganu šetnju i uživanje.

Monmart, Pariz

Teško da vas Monmartr neće zavesti. Iako ovde dolazi popriličan broj turista, brdašca Monmartra i njegove krivudave ulice, za razliku od nekih drugih čuvenih pariskih kvartova, nikada ne deluju preplavljeno posetiocima. Krećući se severno od gužve Bulevara Rošešuar (Boulevard de Rochechouart) ka okolnim kaldrmisanim ulicama, dočekuju vas raznobojni bistroi i atmosfera nekog malog mesta. Iz užurbane metropole za par minuta ste “na francuskom selu” – osećaj pomalo nadrealan, poput savremene Alise u zemlji čuda.

Nekada ovo je bilo svojevrsno umetničko utočište. Umetnici poput Van Goga, Monea i Renoara živeli su i crpili inspiraciju iz najživopisnije pariske četvrti. Mlađim generacijama je pak poznatija kao mesto gde se odvija radnja poznatog filma “Čudesna sudbina Amelije Pulen” iz 2001. godine. Zato ne iznenađuje što su posetiocima na raspolaganju i tematske pešačke ture.

Pored svega toga, Monmartr je jednostavno odlično mesto za uživanje u pogledu na Pariz. Posmatranje zalaska sunca sa stepenica bazilike Sakr Ker, dok trepere svetla sa Ajfelovog tornja u daljini, prizor je koji nikada nećete zaboraviti.
Foto: Shutterstock/Christian Mueller
Krojcberg, Berlin

U gradu čija nedavna istorija boji sadašnjost kao možda nigde drugde, prošlost je neizbežna i vidljiva gotovo u svakoj ulici. Nigde se u nemačkoj prestonici ne oseća njen transformišući duh više nego u Krojcbergu. Nekada, jedna od najsiromašnijih četvrti zapadnog Berlina okružena je sa tri strane čuvenim zidom, koji je postao šareni dom doseljenika, kreativaca, umetnika i onih neprilagođenih.

Iako se gentrifikacija ovde neminovno probila, šetnja Krojcbergom je uzbudljiva. Čini vam se kao da ste u epicentru svega što je važno u modernom Berlinu. U ovu četvrt se ulazi iz Fridrihšajna preko gotičkog mosta Oberbaum, nalik dvorcu. Dočekuju vas živahne ulice koje pulsiraju od života. Tu su zanimljivi kafići tokom dana, a kako dan odmiče pojavljuju se prodavci ulične hrane i prepuni barovi na ulicama spremni za noćni život.

Ulična umetnost, takođe, karakteriše život u Krojcbergu. Možda ništa nije upečatljivije od ogromnog Astronauta Kosmonauta Viktora Eša u ulici Marijanen. Iako se u Berlinu nalazi gotovo 450 umetničkih galerija, šetnja ovim kvartom je sama po sebi vizuelna poslastica.
Foto: Shutterstock/Sean Pavone
Alfama, Lisabon

Ponekad je sjajno izgubiti se i lutati gradom. Najstariji kvart u Lisabonu je upravo mesto za takvu šetnju kroz vreme. Brdovit lavirint uskih ulica, neobični trgovi, šarm starog sveta četvrti Alfama pomešan sa predivnim pogledima na svetlucavu plavu obalu čine je primamljivim parčetom Lisabona za istraživanje.

Dugo povezivana sa fadom, Alfama se smatra mestom gde je rođena melanholična portugalska muzika za vokal i gutaru. Ova muzika je prvobitno začeta u zajednici mornara Lisabona u 19. veku, oslonjena na osećaj čežnje i gubitka. Danas možete čuti njen prepoznatljiv melanholičan zvuk, koji odzvanja brojnim kućama i restoranima ove šarmantne četvrti. Rustični "Parreirinha de Alfama" jedan je od najboljih restorana gde možete čuti autentičan zvuk fada.

Uzdignuta lokacija spasila je ovu četvrt od katastrofalnog zemljotresa 1755. godine. Takođe, pogledi koji se pružaju sa brojnih vidikovaca (miradouros) neki su od najlepših u Portugaliji. Uputite se ka vidikovcu "Portas do Sol", kako biste uživali u romantičnoj panorami živopisnih kućica, nanizanih krovova od crvene opeke i dalekih kristalnih voda.
Foto:Shutterstock/Page Light Studios
Malasanja, Madrid

"U Madridu niko ne ide u krevet dok ne ubije noć", pisao je još Ernest Hemingvej u svojoj knjizi "Smrt popodne". U gradu poznatom po ogromnom broju kafića i barova, Malasanja je kvart koji će vas sigurno privući u topao zagrljaj koktela i večernjih razgovora.

Ipak, nisu samo barovi, bistroi i vinoteke ti koji okružuju živahne ulice Malasanje. Ukrašavajući svoje zidove i uličice, ulična umetnost je odavno glavni oblik izražavanja u ovom kreativnom kvartu. Neka od najupečatljivijih dela mogu se naći u oblastima "Plasa Kaljao" i "Konde Duke". Ne propustite Muzej romantizma u ulici San Mateo kao malu, ali zanimljivu alternativu uvek prepunim muzejima Prado i Reina Sofia.

Međutim, ovo je kvart stvoren za noć. Od mračnih energičnih džez klubova do sjajnih koktel barova, Malasanja privlači eklektičnu gomilu koja je spremna za sve, ako je to u ime dobrog provoda.
Foto: Shutterstock /Vladimir Sazonov
Monti, Rim

U okruženju nekih od najpoznatijih znamenitosti Rima, Monti je elegantno utočište boemskih kafića, barova i zanatskih radnji koji su nadohvat ruke od utabanih turističkih staza. Uprkos tome što leži u senci Koloseuma, kaldrmisane ulice ove šarmantne četvrti idealne su za pešačenje i upijanje užurbane rimske atmosfere.

Nekad je ovo bio sirotinjski kvart radničke klase, sa opakom reputacijom tokom carstva. Međutim, Monti se na kraju pretvorio u veoma moderan i imućan kvart, idealan za posmatranje ljudi i opušteno uživanje, posebno sa živahnog trga Madona de Monti.

Drevni ostaci i zidovi od bršljana vraćaju vas u duboku istoriju, ali ovo je kvart u koji je ubrizgana i doza mladosti. Omiljen je i među lokalnim stanovništvom, a posetioci su podjednako srećni kada obilaze starinske prodavnice kao i kada uživaju u odličnom aperitivu. Možda ništa ne odražava 21. vek u ovoj četvrti kao neonska svetlost koktel bara Drink Kong.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: