Glamping: Komfor ili pomodarstvo

Glamping, poznat i kao luksuzno ili glamurozno kampovanje, predstavlja aktivni odmor koji omogućava da uživate u prirodi, pošteđeni loših strana tradicionalnog kampovanja. S obzirom na to da je reč o pogodnostima kakve postoje u hotelima sa pet zvezdica, uz neprikosnoveni pristup prirodi, glamping je spoj luksuza i jednostavnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.05.2021.

09:26

Glamping: Komfor ili pomodarstvo
Foto: Shutterstock/Moise Sebastian

Većina smeštajnih kapaciteta za glamping podrazumeva krevete, struju, kupatila sa tuševima, aparate za kafu, pa i potpuno opremljene kuhinje. Iako je i na glampovanju moguće spremati obrok na vatri, računajte na to da će nedaleko od vas biti i restoran koji služi jela internacionalne kuhinje.

Glamping je mnogo više od lepog šatora

Glamping je pokret koji sve više raste, i ne pokazuje znake opadanja. Širom planete nude se različite opcije, od šatora do kućice na drvetu. Sa svim tim varijantama i neslućenim mogućnostima, glamping je trend koji odgovara svim vrstama putnika, a evo i nekoliko razloga zašto bi prilikom sledećeg odmora trebalo da razmotrite glamping.

Na prvom mestu, glamping je aktivnost koja čuva okolinu. Za razliku od izgradnje, čak i manjih hotela, koji troše mnogo energije prilikom konstrukcije, glamping nudi smeštaj koji se pretežno oslanja na elemente iz prirode. Kompozitni toaleti, solarni paneli i samoodržive bašte su samo neki od primera. U nekim slučajevima, ovi objekti napravljeni su od recikliranih materijala, ali s obzirom na njihov dizajn i udobnost, to nikada ne biste pogodili.

Glamping pruža maksimum avanturizma. Planinarenje, biciklizam, rafting, vožnja kanuom, posmatranje životinja, isprobavanje vina, samo su neke od aktivnosti koje vam stoje na raspolaganju. Postoje različite varijante u kojima predivni predeli širom sveta čekaju na vas, a glamping vas vodi direktno tamo.

Glamping šatori su najstariji tip smeštaja za ovakva putovanja. U pitanju su safari šatori prostrani kao hotelske sobe, nekad i veći, sa krevetima, noćnim ormarićima, komodama i još mnogo sadržaja kao što je struja i bežični internet.
Foto: Shutterstock/AnnaTamila
Jedna od najstarijih vrsta smeštaja za glamping su geodetske kupole, koje je 1954. godine patentirao američki arhitekta Bakminster Fuler. Struktura ih čini jako stabilnim, omogućavajući maksimalan prostor na najmanjoj površini. Izuzetno su zgodne za odmor na mestima gde duvaju jaki vetrovi, kao što je čileanska Patagonija.

Takođe, u glamping kulturu smeštaja ubrajaju se još: kućice na drvetu, prikolice - ajzastupljenija vrsta smeštaja u Škotskoj, pa i šatori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: