Putovanje južnom Italijom - obala Amalfi

Gotovo da ne postoji oblast na svetu do Mediterana, u kojoj su na najdivniji način spojeni lepota i raznovrsnost prirode, prisustvo istorijskih spomenika drevnih civilizacija, spoj različitih kultura, uz jednostavnost i jedinstven stil lokalne arhitekture. Na ovom pragu možete uživati u romantičnim zalascima sunca - na granici tri kontinenta: Evrope, Afrike i Azije. Odatle potiče i latinski naziv "Mare Mediterraneum" ili "Sredozemlje", vodeni prostor "zmeđu 3 kopna".

Izvor: B92

Četvrtak, 29.04.2021.

11:59

Putovanje južnom Italijom - obala Amalfi
Foto: Ivana Dukèeviæ

U blizini najvećeg grada južne Italije, Napulja, smestilo se Sorentinsko poluostrvo sa Sorentom i ostrvom Kapri, u Napuljskom zalivu. Sa južne strane Sorentinskog poluostva nalazi se Amalfijska obala, obala Amalfi.

Sa severne strane Sorentinskog poluostrva nalazi se čuveni gradić Sorento (Sorrento), smešten na litici, na južnoj obali Napuljskog zaliva, dok se sa južne strane, jedno do drugog, nižu mestašca čuvene Obale Amalfi. Na početku našeg jednodnevnog izleta iz Napulja, prošetali smo prelepim, malenim i izuzetno simpatičnim, turistički slabije posećenim Atranijem (Atrani) i na glavnom trgu posetili crkvu, probali napolitansku picu i sladoled. Među turistima, Atrani je poznat po uređenoj plaži sa ležaljkama i suncobranima, na kojoj je gužva značajno manja od one u susednom Amalfiju. Lični utisak koji je ostao, govori u prilog tome, da Atrani nije ništa manje zanimljiv od Amalfija, očigledno bez dovoljno dobre reklame.
Foto: Ivana Dukèeviæ
Iz Atranija, duž magistrale krenuli smo put, deset minuta pešice udaljenog, turistički izuzetno posećenog Amalfija (Amalfi), po kojem je čitava nevelika južna obala Sorentinskog poluostva dobila naziv. U ovom gradiću, na glavnom trgu obišli smo predivnu Katedralu Svetog Andreje (Duomo di Amalfi - Cattedrale di Sant’Andrea) sa bazilikom iz IX veka (Basilica del Crocifisso), sazidanom u romaničkom stilu sa veoma jakim uticajem arapske i normanske arhitekture (Arapi i Normani, između ostalih su vladali Napolitanskim kraljevstvom). Ceo kompleks smešten je na vrhu velikog stepeništa.
Foto: Ivana Dukèeviæ
Iz Amalfija, sa lokalne autobuske stanice blizu obale i plaže, strmom uzbrdicom put predivnog mestašca po imenu Ravelo (Ravello) kreću gradski autobusi. Na krajnjoj stanici, na samom vrhu brda iznad gradića nalazi se predivna Vile Rufolo (Villa Rufollo). Po ceni ulaznice od nekoliko evra, videli smo fantastično uređene mediteranske bašte na strmoj litici iznad mora, sa skulpturama i klupama, malim amfiteatrom, koji je leti domaćin koncertima klasične muzike. Kasnije smo posetili muzej u kojem se smenjuju izložbe. Između elegantnih pinija i cvetnih bugenvilija, pruža se božanstven pogled na Mediteran i deo Obale Amalfi.
Foto: Ivana Dukèeviæ
Nešto dalje putujući uz obalu, u procepu ispod magistrale videli smo nekoliko predivnih, skrivenih uvala sa plažama. Smeštene u dubokom zalivu klanca, uz dramatične pejzaže klisura, koje se strmo spuštaju ka moru i peščano-šljunkovitom plažom (Furore i La Praia na primer), čine neke od skrivenih bisera Obale Amalfi. Do njih se na žalost može doći samo ukoliko imate sopstveni prevoz, jer lokalni autobus ne staje ni blizu mesta.
Foto: Ivana Dukèeviæ
Na samom kraju Obale Amalfi nalazi se šarmantni Pozitano (Positano). Ovaj gradić se nalazi na strmom obronku, pa stene privlače pažnju turista. Ukoliko niste ljubitelj preterane gužve, preporuka je da svoju bazu na obali ne postavljate na ovom mestu. Naime, Pozitano važi za meku pretežno imućnijih američkih turista, te su i cene robe prilagođene njima. Takođe, zbog ogromnog broja turista, onaj dobro znani mediteranski šarm ovde se unekoliko izgubio i nalik istočnijem Amalfiju, prilično podlegao masovnom turizmu.
Foto: Ivana Dukèeviæ
Na Amalfijskoj obali i u čitavoj regiji Kampanje (Campania), možete kupiti neki od oslikanih suvenira od keramike ili probati proizvode od čuvenog, slatkog amalfijskog limuna (Sfusato Amalfitano). Limun specijalne sorte, koji se kaskadno gaji duž Obale Amalfi, nekoliko puta je veći od "običnog" limuna, nije jarko žut i nalik je omanjoj dinji.
Foto: Ivana Dukèeviæ
Turisti koji prvi put ugledaju amalfijski limun, obično imaju potrebu da ga dodirnu i uvere se u ono što vide, te iz ovog razloga lokalni trgovci na tezgama postavljaju natpise: Molimo, ne dirati limun! Od ovog limuna koji je manje kiseo od "običnog", pravi se čuveni liker "Limončelo" (Limoncello), ali i božanstveni osvežavajući đus sa izmrvljenim ledom, koji u ovom delu Italije, po ceni od 1 evra, možete kupiti gotovo svuda.

Piše: Ivana Dukčević

Izvor:
Instagram, Internet i Facebook stranica"Umetnost putovanja"

Tekst i fotografije deo su internet stranica "Umetnost putovanja", zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: