Priroda nadmašila lepotom sve: Šarena pustinja za koju niste znali da postoji VIDEO

Jedan geološki fenomen je svojom čudnovatošću uspeo da nadmaši sve prirodne lepote Mauricijusa. U netaknutoj zelenoj oazi nalazi se ušuškana mala pustinja, čiji se pesak preliva u neverovatnim bojama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2021.

11:44

Priroda nadmašila lepotom sve: Šarena pustinja za koju niste znali da postoji VIDEO
Foto: Shutterstock/KKulikov

U malom selu na zapadu zemlje, pod imenom Šamarel, nalazi se nadrealan geološki fenomen, koji je uspeo da nadmaši sve druge prirodne lepote ove zemlje. Ovde se nalazi mala pustinja, čiji pesak dolazi u neverovatnoj kombinaciji boja – crvena, smeđa, ljubičasta, ružičasta, zelena, plava i žuta se nežno prelivaju jedna u drugu.

Turisti ove peščane dine opisuju kao psihodelične, a mi se moramo složiti sa njima. Neverovatne boje koje se nežno prelivaju jedna u drugu rezultat su vulkanskih aktivnosti. Veruje se da su nastale kao posledica hlađenja vulkanske prašine i kamenja na različitim temperaturama, kao i mešanja s mineralima. Ipak, jedna misterija ostaje nerazrešena – na koji način se pesak sam grupiše po bojama?

Fenomen je otkriven tek nedavno, 1960-ih godina, kada je i dobio neslužbeni naziv: "Zemlja sedam boja". Od svog otkrića, pa do danas je ostao jedna od najpopularnijih atrakcija na Mauricijusu, iako ima jaku konkurenciju rajskih plaža i predivne prirode.

Nažalost, po njemu se ne može hodati, jer je ograđen zaštitnom ogradom. Međutim, fotografisanje samog ovog fenomena je dozvoljeno, navodi "Nešnl džiografik".

U blizini šarene peščare, nalazi se egzotični park netaknute prirode, duž kojeg se pružaju staze od 60 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: