Planovi za putovanje: Gde se može bez PCR testa

U svetu je zabeleženo više od 142 miliona slučajeva bolesti kovida 19, u nekim zemljama su procedure vakcinacije znatno olakšane i konkretnije, ali pandemija, još uvek, nije završena. Iako smo već, dosad, postali i više nego nestrpljivi da krenemo na neka putovanja, moramo da znamo da, pre svega, budemo odgovorni i da razmislimo o uslovima samog putovanja.

Izvor: Tumagazin. rs

Petak, 23.04.2021.

13:25

Planovi za putovanje: Gde se može bez PCR testa
Foto: Shutterstok/milosk50

Na samom početku, trebalo bi dobro da razmislimo da li su međunarodna i daleka putovanja dobra ideja. Zdravstveni rizici su jasni, pojavile su se nove varijante virusa i sve zemlje mogu promeniti svoja pravila i epidemiološke mere u bilo kom trenutku. To podrazumeva, eventualno, uvođenje strogog policijskog časa, karantina, pa čak i zatvaranje granica.

Koje zemlje su danas “otvorene” za međunarodne turiste, a interesantne su, što zbog blizine, što zbog duge tradicije posećivanja?

Albanija

Smeštena na Jadranskom, ali i na Jonskom moru, trenutno je otvorena za turiste, nije neophodno da poseduju negativan test i nema karantina.
Foto: Shutterstock/Andrii Lutsyk
Bosna i Hercegovina

Putnici mogu da uđu u Bosnu i Hercegovinu, sa negativnim rezultatom PCR testa, starim ne više od 48 sati.
Foto: Shutterstock/Guilleont
Hrvatska

Hrvatska je ponovo otvorena za turiste, ali su zahtevi za ulazak dosta strogi i zavise, pre svega, od zemlje iz koje putnici dolaze.

Neophodan je negativan rezultat PCR testa, ne sme biti stariji od 48 sati ili se može odmah po dolasku uraditi.

U tom slučaju, neophodna je samoizolacija do dobijanja rezultata testa, a neophodno je imati i dokaz o unapred plaćenom smeštaju u celosti, što takođe zavisi od toga odakle dolaze turisti.
Foto: Shutterstock/Elena Pavlovich
Egipat

Putnici u Egipat treba da ponesu negativan rezultat PCR testa, koji ne sme biti stariji od 72 sata pre dolaska u zemlju. Međutim, putnicima koji dolazi iz: Japana, Kine, Tajlanda, Severne Amerike, Južne Amerike, Kanade, Londona, Pariza i Frankfurta, dopušten je ulazak u zemlju sa testom koji nije stariji od 96 sati, zbog dugih putovanja.
Foto: Shutterstock/givaga
Crna Gora

Ova balkanska država dopušta ulazak putnicima koji imaju negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata po dolasku, pozitivan rezultat na antitela ili, pak, dokaz o drugoj dozi vakcine primljenoj najmanje sedam dana pre dolaska. Građani Srbije su izuzetak ovim pravilima.
Foto: Shutterstock/stoimilov
Severna Makedonija

Severna Makedonija je otvorena, nije potrebno imati bilo kakve testove, odnosno rezultate.
Foto: Shutterstock/Valery Bareta
Tunis

Tunis je otvoren za međunarodne putnike, a za ulazak je potreban negativan rezultat PCR testa, star najviše 72 sata pre početka putovanja. Takođe, neophodno je provesti pet dana u izolaciji, nakon čega treba uraditi i drugi test.
Foto: Shutterstock/UBC Stock
Turska

Za Tursku je potrebno da putnici imaju negativan rezultat PCR testa, star najviše 72 sata pre dolaska. Međunarodni putnici moraju da popune obrazac za prijavu i pripreme se za proveru simptoma koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: