"Razvijen kao albanski turizam"? Realnost je sasvim drugačija

S obzirom na to da su prošle godine granice većine zemalja bile zatvorene, naši turisti okrenuli su se drugim mestima, pa je tako Albanija postala hit-destinacija u koju su državljani Srbije mogli bez PCR testa i karantina. Da li nas ista sudbina čeka i ove godine?

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2021.

19:30

Foto: Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Da li je Albanija novo otkriće za brojne turiste ili je samo bila prošlogodišnja zamena za Grčku videćemo već ove godine. Brojne agencije nisu još uvek uvrstile ovu zemlju u svoju ponudu, stoga jedan od mogućih načina jeste odlazak u sopstvenoj režiji.

Pretragom cena smeštaja na popularnim sajtovima nailazi se na pristupačne cene. Noćenje za dvoje u popularnom letovalištu Saranda možete da nađete po ceni od 40 evra, a daljom pretragom nailazi se i na ponude sa doručkom po približnoj ceni.

Ukoliko se odlučite da ovo leto provedete u Draču, minimalan iznos koji morate da izdvojite za dvoje, za noćenje, iznosi oko 20 evra.

Albanija tek u nekoliko poslednjih godina pokušava da približi svetu svoja letovališta. Prelepo, čisto more i još lepše plaže veoma olakšavaju putnicima da se odluže za letovanje baš u Albaniji. Albanija izlazi na Jadransko more na zapadu i Jonsko more na jugozapadu.
Foto: Aleksandar Todorovic / Shutterstock
O Albaniji se, dakle, uglavnom govorilo kao o jeftinoj alternativi, ali nakon posete njenoj južnoj obali, može se doći do sasvim drugačijeg zaključka.

Saranda je grad u istoimenoj pokrajini na jugu Albanije, ima oko 50.000 stanovnika, izlazi na Jonsko more i glavna je albanska luka.

U ovom letovalištu postoje dve javne plaže, ali zbog blizine luke i nije neki užitak za plivanje i odmaranje. Međutim, u blizini se nalaze mala turistička mesta sa predivnim peščanim plažama, kao što su Ksamil, Manastir, Himare, itd. Cene smeštaja u ovim mestima su nešto više, ali to nije mnogo za prirodne lepote koje nude.

Drač je najposećeniji primorski grad u Albaniji, sa dugim, belim, peščanim plažama, čistim morem i dobrom lokacijom.

Zvanična valuta je lek, ali u svim prodavnicama, kafićima i restoranima primaju i evre, a možete birati da li za kusur želite evre ili leke.
Foto: Deposithphotos / Dudlajzov
Turizam je poslednjih godina u porastu, a u zemlju stiže sve više turista iz raznih zemalja, pa se u turističke gradove dosta ulaže.

Albanija postala hit za naše turiste: "Pre svega, veoma je jeftina" VIDEO

Trenutno su uslovi ulaska kao i pre pandemije, dakle nema testa, niti karantina.

"Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Albaniju ili tranzitiraju. Nema posebnih uslova. Režim ulaska je isti za sva lica bez obzira iz koje zemlje se dolazi u Albaniju", navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Pozivamo vas da popunite našu anketu i da u komentarima napišete svoje razloge za letovanje u Albaniji ili argumente protiv toga!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: