Za praznike se traži mesto više, kuda ćemo?

Ove godine spoj dva praznika donosi nekoliko slobodnih dana, a sudeći po rezervaciji kapaciteta, građani Srbije rešili su da putuju Srbijom.

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2021.

11:30

Za praznike se traži mesto više, kuda ćemo?
Foto: Privatna arhiva B92, V.J.

Iz Turističke organizacije Srbije za naš portal kažu da, prema informacijama koje imaju od kolega sa terena, popunjenost u planinskim centrima za praznike je oko 30 odsto kada su hoteli u pitanju, a 40 odsto u privatnom smeštanju. Najveće interesovanje vlada za naše banje.

"Popunjenost u banjama je nešto veća, odnosno oko 70 odsto u hotelima, a 60 odsto u privatnom smeštaju. Turističkoj privredi Srbije, hotelijerima i ugostiteljima je fokus na pružanju kvalitetnog i bezbednog boravaka i tokom praznika, stoga je i ponuda prilagođena upravo tome", kažu iz TOS-a za B92.net.

S obzirom na to da vakcinacija teče u dobrom smeru, turisti se nakon godinu dana raznih mera, karantina, ali i zabrane putovanja konačno odlučuju za odmore, što je svakako dobar znak.

Ono na čemu Turistička organizacija Srbije insistira i apeluje u svim promotivnim aktivnostima jeste bezbedno putovanje, čuvanje prirode, održavanje fizičke distance, nošenje maski i poštovanje epidemioloških mera tokom turističke posete.

"Preporuka turistima koji se odluče za boravak u Srbiji je da potraže znak "Čisto i sigurno" pri izboru smeštaja. Ovo je znak koji izdaje Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede Srbije (HORES), a koji je podržala Turistička organizacija Srbije, i označava da je smeštajni objekat ispunio sve bezbednosne mere za prijem gostiju", naglašavaju.

Srbija ili inostranstvoa'

Foto: Depositphotos/ Elnur
Sa prvim znacima proleća navikli smo da naši turisti odlaze na vikend-putovanja u inostranstvo, te su često kraća putovanja za praznike bila popunjena do poslednjeg mesta. Prag, Beč, Budimpeštu, Krakov ove godine smo zamenili domaćim destinacijama.

"U godinama koje su prethodile pojavi koronavirusa, odnos domaćih i stranih gostiju kada je turistički promet Srbije u pitanju, bio je gotovo 50:50, što ukazuje da su naši sugrađani i te kako bili zainteresovani za boravak u Srbiji, posebno u pogledu kratkih odmora. Verujemo da će se ovaj trend nastaviti i u postkovid periodu. Posebno zbog činjenice da se i na globalnom nivou da traže destinacije koje su zdravstveno sigurne i bezbedne, ali i činjenice da Republika Srbija ima zaista sjajne rezultate po pitanju vakcinacije stanovništva, što će doprineti da se i domaći i strani turisti osećaju sigurnije i bezbednije pri poseti Srbiji", kažu iz TOS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: