Sedam najlepših jezera koja morate posetiti

Na planeti Zemlji nalazi se oko 117 miliona jezera koja je pokrivaju, što, otprilike, čini 4 odsto njene površine, ne računajući glečere.

Izvor: Discovery

Ponedeljak, 19.04.2021.

10:53

Sedam najlepših jezera koja morate posetiti
Foto: Shutterstock/lunamarina

Jezero Bakalar, Meksiko

Jezero Bakalar nalazi se južno od Kvintane Ro, blizu granice sa Belizeom. Prelepa tirkizna i zelena boja vode, kao i beli krečnjaci ispod površine vode, daju vam osećaj da ste na Karibima. Jezero koje karakteriše sedam nijansi plave, okruženo je gustom džunglom i majanskim arheološkim nalazištem, što ga čini savršenim za aktivnosti kao što su: ronjenje, kajakaštvo i plivanje.
Foto: Shutterstock/Katvic
Bajkalsko jezero, Rusija

Ovo južnjačko sibirsko jezero često podseća na jezera koja kao da nisu sa ove planete. Naime, tokom jakih ruskih zima, kada se jezero zamrzne, pukotine i mehurići metana formiraju veoma čvrst led, što daje utisak da hodate po vazduhu.

Međutim, tokom leta možete videti dno, čak do 1620 metara ispod površine vode, zahvaljujući prozirnoj i čistoj plavoj boji, koja predstavlja jednu od glavnih karakteristika ovog jezera. Ovo jezero nije samo 25 miliona godina staro jezero, već je i najdublje jezero na planeti Zemlji.
Foto: Shutterstock/Belikova Oksana
Laguna Kolorada, Bolivija

Laguna Kolorada predstavlja raj za oči svih posetilaca ovog mesta. Udaljena je samo 3 sata vožnje od San Pedra, tačnije, od Čilea.

Specifičnost ovog jezera ogleda se u njegovoj crvenoj boji, koja dolazi od crvenih algi. Nijansa crvene boje jezera prošarana je belom bojom bazenčića, koji se nalaze unutar samog jezera, a formirani su od naslaga boraksa.

U tradicionalnim narodnim pričama kaže se da crvena boja jezera potiče od krvi bogova prosute u samom jezeru. Osim tradicionalnih narodnih priča o jezeru, možda su još poznatiji flamingosi sa ovog mesta.
Foto:Shutterstock/Dana Harper
Jezero Atitlan, Gvatemala

Jezero Atitlan je specifično mesto okruženo planinama i vulkanima i kao takvo, predstavlja posebno mesto za duhovno povezivanje sa prirodom na koju su mnogi, odavno, već zaboravili. Okruženo šumskim divovima, odnosno velikim šumama, kao i velikim brojem vulkana, ovo jezero nudi savršenu rutu za planinarenje mnogim turistima.

Možda su fascinantnije od samog jezera priče o njemu. Prema nekim majanskim legendama, jezero predstavlja mesto na kome je sve počelo, odnosno, mesto gde se svet rodio i središte je svih ceremonija i rituala vezanih za nastanak sveta.
Foto: Shutterstock /Pung
Kratersko jezero, Oregon

Jedno od najlepših jezera u Sjedinjenim Američkim Državama je, takođe, jedno od najdubljih jezera na Zemlji i udaljeno je samo 4 sata vožnje od Portlanda. Specifičnost ovog jezera ogleda se u činjenici da vodu dobija od otopljenih glečera koji ga okružuju.
Foto: Shutterstock/warasit phothisuk
Jezero Kavaguči, Japan

Jedno od 5 jezera planine Fudži - jezero Kavaguči daje zapanjujući pogled na snegom prekrivenu planinu. Ovo jezero je posebno lepo tokom aprila, kada počinje cvetanje trešnjinog drveća i tokom prve polovine septembra, kada se jesenje boje drveća odslikavaju u vodenoj površini jezera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: