Turistički vaučeri najtraženija roba: Kuda Srbi žele?

Već šestu godinu, građani Srbije na odmor mogu uz pomoć turističkih vaučera. Od početka akcije za njih je vladalo veliko interesovanje, posebno prošle godine. Iako se granice polako otvaraju, po proceni Svetske turističke organizacije, i ovog ćemo se leta uglavnom odmarati u svojoj zemlji, pa vaučeri ponovo postaju najtraženija roba.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2021.

10:10

Turistički vaučeri najtraženija roba: Kuda Srbi žele?
Foto: Depositphotos / Bane.m

Za mesec dana planulo je 100.000 turističkih vaučera od pet hiljada dinara, određenih za ovu godinu. Najveće je interesovanje za Lukovsku i Prolom banju, navodi RTS.

"U prilog tome govori i izgradnja novog hotela sa četiri zvezdice u Lukovskoj banji čime će se značajno povećati kapaciteti. Nadamo se da će ministarstvo i Vlada odobriti i dodatnu količinu vaučera čime će se dodatno podstaći turizam i ojačati predstojeća letnja sezona", kaže Marina Cvetković iz AD Planinka iz Kuršumlije.

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, naglašava da su kroz rebalans budžeta, koji se očekuje kroz nekoliko dana, dobili dodatnih 100 miliona dinara za vaučere.

"Verujemo da će sigurno tokom godine biti još nekih dodatnih sredstava. Ali ja mislim i 500.000 vaučera kada bismo imali u budžetu sredstava mogli bismo ove godine da podelimo, toliko je interesovanje naših građana", poručuje Matićeva.

Za predstojeće uskršnje i prvomajske praznike, popunjenost objekata na Divčibarama je oko 70 odsto.

Marko Kokić iz hotela Crni vrh na Divčibarama očekuje da to bude i preko tog procenta. Na Divčibarama se u tom periodu očekuje povećan broj gostiju pre svega i zbog akcije vaučera.

Vaučeri su zaslužni i za smanjivanje sive ekonomije u turizmu, jer su uključeni samo legalni, kategorisani objekti. U ovom trenutku ih je više od hiljadu.

"Ljudi koji imaju privatan smeštaj žele da se kategorišu i to i rade i prijavljuju se za vaučere. Pored hotela na Tari koji su u vlasništvu Vojne ustanove Tara, Beli bor i Omorika koji su od ranije uključeni u ovaj program", kaže Miroslav Rađen, direktor Turističke regije Zapadna Srbija.

Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja Srbije, smatra da su vaučeri velika stvar, s obzirom na produženje letnje sezone.

"Mi koji smo imali sezonu samo mesec i po dana, sada imamo do kraja oktobra turističku sezonu", smatra Genov.

Građani Srbije ovog leta mogu da računaju i na turističke vaučere za hotele u Kantonu Sarajeva. Premijer tog kantona Edin Forti je najavio da će se, za srpsku donaciju vakcina, građanima Srbije simbolično odužiti određenim brojem vaučera za vikend-boravak u Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: