Kuda će Srbi za praznike? Na jednoj destinaciji traži se mesto više

Prolećna putovanja godinama unazad su najpopularnija, a ove godine korona je, kao i na sve sfere života, uticala i na njih.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2021.

09:18

Kuda će Srbi za praznike? Na jednoj destinaciji traži se mesto više
Foto: Iuliia Bondarenko / Shutterstock

Sada je situacija nešto povoljnija u donosu na prethodno leto, ljudim širom sveta su počeli da se vakcinišu, pa se svi polako opuštaju i nadaju normalnom letu.

Prošlo leto i situacija sa koronom naučili su nas da je Srbija lepa, te su mnogi odmore iskoristili da još bolje upoznaju našu zemlju. Ovog proleća situacija će, ako je sudeći prema popunjenosti kapaciteta, biti slična, ali tu su i oni koji su preležali koronu ili primili vakcinu te su spremni za inostranstvo.

Naši hotelijeri kažu da su smeštajni kapaciteti uglavnom popunjeni.

Cene privatnih smeštaja najpopularnijim planinama Kopaoniku i Zlatiboru kreću se od 20 do 60 evra po stanu, apartmanu ili brvnari, dok su cene kreveta u hotelima nešto skuplje, od 50 pa do više od 100 evra.

Na Staroj planini ili Fruškoj gori cene su nešto niže, te pretragom nekih od sajtova za iznajmljivanje smeštaja dolazimo do cene od 20 do 40 evra po danu, jedini problem je da li će nešto od toga biti prazno za prvomajske praznike.
Foto: Africa Studio / Shutterstock
Turističke agencije za Prvi maj pored ponude u Srbiji nude i inostranstvo.

Zbog trenutno aktuelne situacije, preporuka je najpre proveriti uslove za prelazak granice sa određenim zemljama, na šta će putnicima sigurno biti ukazano i u agencijama, koje već u ponudi imaju prolećna putovanja.

Milan Vasic, Direktor Plana Tours-a je za naš portal rekao da interesvoanja ima, ali manje nego inače što je i razumljivo zbog situacije u kojoj se nalazimo.

"Što se tiče daljih destinacija prodajemo Hurgadu, Dubai, Maldive, Sejšele i Dominikanu. U regionu prodajemo aranžmane za Ohrid, Trebinje, Sarajevo, Banjaluku, Nacionalni park Una, Budvu i Istanbul", objašnjava naš sagovornik.

Da je Srbija nikad aktuelnija dokazuje i ponuda nekoliko grupnih dvodnevnih putovanja po nađoj zemlji za Prvi maj i tokom maja meseca.

Što se cena za daleke destinacije tiče one su ovakve: Maldivi 10 dana/7 noćenja od 1.290 eura; Dominikana 9 dana/8 noćenja od 1290 eura; Aruba 9 dana/7 noćenja od 1.290 eura; Sejšeli 10 dana/7 noćenja od 1.090 eura; Zanzibar 10 dana/7 noćenja od 990 eura; Dubai 8 dana/7 noćenjao d 499 eura; Hurgada 8 dana/6 noćenja od 399 eura, kažu iz Plana Tours-a.

Cene za region su takve da bi vas recimo 5 dana/2 noćenja na Ohridu koštalo od 79 eura; Trebinje 5 dana /2 noćenja od 79 eura; Sarajevo 3 dana/1 noćenje od 49 eura; Banjaluka 3 dana/1 noćenje od 49 eura; Budva 4 dana/2 noćenja od 89 eura; Nacionalni park Una 5 dana/2 noćenja od 79 eura; Istanbul 6 dana/3 noćenja od 79 eura.
Foto: Cryptographer / shutterstock
Iz agencije Big Blue za naš portal kažu da najave dogovora između država i vakcinacija svakako bude nadu ljudima koji su spremni da putuju i onima koji rade u toj industriji.

"Tokom zime pridržavajući se preporuka za zaštitu i procedura ulaska i izlaska iz zemlje, naši putnici su išli put Hurgade, Dubaija, Dominikanske republike, Maldiva , Zanzibara, ali svakako da je Srbija bila najpunija, zatim Bosna i Bugarska", kaže Dušan Anastasov iz Big Blue agencije.

Naš sagovornik ističe da je za predstojeće praznike Hurgada destinacija koja je povukla najveći broj ljudi, te se traži mesto više što uliva nadu da će i letnja sezona biti dobra i da će turizam preživeti.

"Srbija je tokom praznika popunjenja, a pojedini će cak otici i do Hrvatske, ili BiH. Već je počeo i letnji buking. Turska kao destinacija koja pruža najviše porodičnom turizmu se najviše bukira. Prošle godine nije bilo potrebe za pcr testom ili bilo kakvom potvrdom pa su ljudi putovali. Očekujemo da Turska i ove sezone da precizna uputstva za ulazak i najave su da će biti kao prošle godine. Hurgada i Šarm el Šeik su takođe destinacije koje se bukiraju za leto i postavljeni su čarteri", kazao nam je on.

Hrvatska, Crna Gora i Bosna su našim ljudima takođe zanimljive i buking je počeo. Po svim parametrima trebalo bi da nas očekuje mirnije leto, nego ono 2020. godine.

"Radujemo se dogovoru sa Grčkom, imamo veliki broj poziva na temu odlaska u Grčku. Mi smo spremni i čim dogovor bude potpisan mi ćemo objaviti ponude. Na samoj destinaciji pravila ponašanja propisuje zemlja u kojoj smo. Sa svim partnerima dogovaramo da zadrže cene koje su bile prošle godine kako bismo putnicima koji su imali bukirano i imaju vaučere obezbedili iste uslove. Ovo zavisi isključivo od hotela do hotela i tako se i postavljamo", zaključio je Anastasov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: