Šta je Elizabet Olsen propustila da vidi u Srbiji?

Elizabet Olsen je spomenula naše zemlju u jednom intervjuu pre nekoliko godina, rekavši da u "Srbiji nema šta da se vidi jer ta država postoji samo 13 godina", a mi donosimo spisak stvari koje mogu da se vide, i koje oduševljavaju strane turiste u našoj zemlji.

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2021.

11:00

Šta je Elizabet Olsen propustila da vidi u Srbiji?
Foto: Depositphotos / leelook

"Beograd je fascinantan grad, istorija i arhitektura su fascinantni, i ljudi su gostoprimljivi", reagovao je britanski glumac Džon Čalis, legendarni Bojsi iz serije "Mućke", na komentare glumice o Srbiji.

A šta je ono što naša zemlja nudi svim posetiocima, ali i nama koji ovde živimo?

Bogata šumama, rekama, planinama, jezerima i banjama, Srbija ima mnogo toga da ponudi domaćim, ali i stranim turistima. Prethodna pandemijska godina nas je naučila da je Srbija lepa, a ono što stranci koji posete Srbiju, ali i domaći turisti, najčešće izdvajaju kao jedinstveno i retko gde drugde viđeno jeste toplina naših ljudi, srdačnost i gostoprimstvo, što čini boravak u našoj zemlji kao "kod kuće" i zbog čega nam se turisti vraćaju.

Uvac

Reka Uvac protiče između Zlatibora i Zlatara, poznata je po svojim meandrima, beloglavom supu, nepristupačnom kanjonu duž kojeg su iz tog razloga nicali manastiri, a na njoj su nastala tri veštačka jezera.

Uvačko jezero

Na reci Uvac nalazi se i Sjeničko ili Uvačko jezero. Ovo je prvo u nizu veštačkih jezera u ovom kraju, stvorenih za potrebe proizvodnje struje. Jezero dele sela Komarani i Bukovik, opštine Nova Varoš i Sjenica i planine Zlatar i Javor.

Ovom jezeru pripadaju čuveni meandri Uvca koji se mogu videti sa nekoliko vidikovaca, od kojih je najpoznatiji Molitva. Na obalama ovog jezera nalazi se najveće stanište beloglavog supa na Balkanu, a meandri iznad kojih leti ova zaštićena vrsta su zaštitni znak ovoj kraja.

Uvačko jezero poznato je i po Ušačkom pećinskom sistemu. Sastoji se od više delova, a to su Ušačka pećina, Ledena pećina i Bezdana jama.
Zlatarsko jezero

U opštini Nova Varoš nalazi se naselje Kokin Brod i istoimeno jezero. Ovo veštačko jezero, koje se naziva i Zlatarsko, nastalo je puštanjem vode iz Uvačkog jezera. Plovno je najvećim delom i vožnja čamcem po ovom jezeru predstavlja jedinstven doživljaj.

Okružuju ga planine Zlatar i Murtenica, koje spaja jedna od najvećih kamenih brana u Evropi. Nastalo je potapanjem naselja, a kao spomen je napravljeno ostrvce na kojem stoji krst koji se vidi koliki god da je nivo vode u jezeru.

Jezero Kokin brod često je ispunjeno kupačima, a može da se obilazi i čamcem. Leti se postavlja pontonska plaža, ali je lepše u jezeru uživati sa druge strane brane.

Radoinjsko jezero

Za reku Uvac vezuje se i Radoinjsko jezero. Mnogi ovo jezero smatraju najlepšim od ova tri koja se nalaze u sistemu hidroelektrane. Obale jezera su pogodne za kamp-naselja, zbog čega pravi zaljubljenici u jezera radije dolaze ovde nego na druga mesta.

Radoinjsko jezero je najušuškanije, nije poznato koliko i Uvačko, a ne nalazi se kraj Ibarske magistrale, pa ima privilegiju da ga obilaze samo oni koji zaista žele da uživaju u njegovoj i lepoti okoline.

Na liticama obale Radoinjskog jezera takođe se nastanio beloglavi sup, a ovo jezero, zajedno sa Uvačkim i Zlatarskim, pripada Specijalnom rezervatu prirode "Uvac", prirodnom dobru prve kategorije.

Golubac

Foto: Privatna arhiva B92, V.J.
Na strmoj steni Ridan, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, još u srednjem veku izgrađena je tvrđava Golubac, koja je od davnina poznata i pod nazivom Kameni stražar gvozdenih vrata.

Prvi put ime ove fascinantne građevine pojavljuje se 1335. godine i tada se navodi da je ugarska vojna posada bila smeštena u samom utvrđenju, ali je velika misterija ko je i kada podigao ovo zdanje. Najčešće se kao graditelj spominje kralj Dragutin Nemanjić u 13. ili Ugari u 14. veku, ali ništa od toga nije dokazano.

Sastoji se od devet masivnih kula i palate utvrđenja, koju je izgradio despot Stefan Lazarević. Zbog efikasnije odbrane pregrađena je i podeljena na nekoliko celina, koje su međusobno povezane bedemom.

Oduvek je tvrđava Golubac bila od izuzetnog strateškog značaja. U jednom delu fasade uzidano je topovsko đule, verovatno iz rata 1428. godine, a glavna uloga te topovske kule bila je zaštita pristaništa.

Pojedini istorijski spisi dokazuju da je na istom mestu postojalo utvrđenje i u doba starih Rimljana, koje je tokom velikih borbi potpuno razoreno, a nakon toga ponovo obnovljeno.

Pored brojnih legendi koje se prenose sa kolena na koleno, najčešće se mogu čuti one o imenu tvrđave. Vrata su otvorena za sve ljubitelje istorijskih građevina, a sama tvrđava podeljena je u četiri zone.

Novi Sad

Od prestonice je udaljen manje od 100 kilometara, a do njega se može stići i vozom.

Prva stanica turistima je obično centar Novog Sada, odnosno Stari grad. Osim značajnih političkih i javnih ustanova, ovde je smeštena i Gradska kuća, izgrađena u neorenesansnom stilu. Ispred nje nalazi se spomenik Svetozaru Miletiću, značajnoj političkoj ličnosti Vojvodine.

Trg slobode je rezervisan za razne koncerte ili sajmove sa štandovima, a tu se nalazi i jedan od simbola ovog grada – rimokatolička crkva Ime Marijino. Zanimiljiva je činjenica da je ova građevina među Novosađanima, kao i među turistima, poznata kao katedrala, ali da ona to zapravo nije.

Turisti obavezno obilaze i Dunavski park, koji se zimi pretvara u klizalište – Ledena šuma, kao i čuvenu Petrovaradinsku tvrđavu. Ova tvrđava, kao i Pijani sat koji se na njoj nalazi zaštitni su znak Novog Sada, i mesto održavanja poznatog muzičkog festivala "Egzit", koji godišnje poseti i više od 200 000 ljudi.

Zlatibor

Foto: Depositphotos / devteev
Zlatibor je sve razvijenija turistička destinacija, koja predstavlja odličan izbor za putovanja u Srbiji tokom cele godine.

Osim komplet lepinje i ostalih gurmanskih specijaliteta u kojima možete uživati, poseta ovoj planini je odlična prilika da se obiđu skrivena mesta Zlatibora. Na severoistoistoku Zlatibora smeštena je čuvena Stopića pećina, jedna od najznamenitijih pećina naše zemlje.

Reč je o rečnoj pećini kroz koju protiče Trnavski potok. U njoj se čak nalazi i vodopad pod nazivom Izvor života.

Na samo 20 kilometara od centra Zlatibora smešteno je selo Gostilje, poznato po vodopadu koji se ovde nalazi. Gostilje predstavlja mlaz vode koji pada sa oko 20 metara, i koji se nalazi na Gostiljskoj reci.

Đavolja varoš – svetsko čudo

Srbija nudi lokacije na kojima ćete se upoznati sa nesvakidašnjim prirodnim fenomenima. Najbolji primer je Đavolja varoš – veličanstveni spomenik prirode, koji je smešten na Radan planini.

Ovu atrakciju odlikuju čak 2 prirodna fenomena – izvori jako kisele vode sa visokom mineralizacijom i zemljane figure kao specifični oblici reljefa. Đavolju varoš čine 202 zemljane figure, različitih oblika i dimenzija, visine od 2 pa do 15 metara. Ovakav geomorfološki oblik jedinstven je u našoj zemlji, a vrlo je redak i u svetu. Slične pojave mogu se videti na Alpima.

Đavolja varoš je proglašena prirodnim dobrom od izuzetnog značaja, i stavljena je u prvu kategoriju zaštite. Ova znamenitost je čak bila kandidat za novih sedam svetskih čuda prirode.

Izlet do Đavolje varoši nude mnoge turističke agencije, a kao najčešće prenoćište bira se Kopaonik, a dobra ideja je i noćenje u Kuršumliji, gde možete obići značajne zadužbine Stefana Nemanje.

Pirot i Stara planina

Foto: Deposithphotos, SimeonDonov
Pirot je grad meraka, tradicije, kulture, običaja, gostoprimstva, okružen najlepšim prirodnim predelima Stare planine.

U blizini se nalazi i etno-kompleks "Nišavska dolina", koji raspolaže sa oko 30 ležajeva u kućama originalne srpske arhitekture, a na putu ka Specijalnom rezervatu prirode Jerma može se obići i Sukovski manastir iz 19. veka, o čijem postanku postoji zanimljivo predanje, koje tamošnji monasi pričaju na poseban način.

U selu Vlasi, u kanjonu reke Jerme, moguće je prošetati stazama kroz gotovo netaknutu prirodu, dok sportske i avanturističke sadržaje nudi "Avanturistička mreža" - pešačke, biciklističke ture, penjanje, festivali.

Manastir Poganovo iz 14. veka je jedan od mnogih manastira u tom kraju, zbog čega Pirot, zovu i "mali Jerusalim".

Zalazak sunca u tom kraju najlepši je sa srpske srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, Kale, iz 14. veka, koja je nedavno rekonstruisana, a proglašena je i za jednu od sedam najlepših u Srbiji. Domaćini iz Turističke organizacije Pirot u svojoj ponudi imaju i selo Rsovci, gde nekoliko domaćinstava nudi smeštaj, kao i pećinsku crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj je freska Ćelavog Isusa, jedinstvena u svetu.

Nezaobilazan je i lokalitet Slavinjsko grlo u klisuri Rosomačke reke, kao i odmaralište Vrelo, u čijoj blizini su ribnjak pastrmke, vizitorski centar JP Srbijašume, kao i izvor Vrelo, po kome je odmaralište dobilo naziv.

Na istom putnom pravcu je selo Dojkinci,u kome se nalazi najmoderniji planinarski dom u Srbiji - planinarski dom Dojkinci. On predstavlja bazu za planinare, planinske trkače, porodice sa decom i sve ljubitelje aktivnosti na planini.

Nacionalni park Tara

Među najlepša mesta u Srbiji za odmor svakako se mora svrstati i Nacionalni park Tara. Ova planina poznata je kao najšumovitija planina Srbije (ali i Evrope), pa ne čudi što se u njoj nalazi preko 1000 biljnih vrsta! Vikend-odmor na ovoj planini iskoristite za uživanje u prirodi i svežem vazduhu.

Najatraktivniji delovi Tare svakako su poznati vidikovci – Crnjevsko, Banjska stena, Oluša, Bilješka stena i Sjenič, na kojma možete napraviti fantastične fotografije. Ljubiteljima rekreacije su na raspolaganju razne planinarske, biciklističke i edukativne staze, kao i lokacije za lov i ribolov.

Na prostoru Tare nalaze se i značajni spomenici kulture, kao što su manastir Rača ili etno-domaćinstvo na Kaluđerskim barama. Ukoliko planirate produženi vikend, odlična ideja je i izlet do Drvengrada.

Dvorci Vojvodine

Svaki od njih ima svoju istoriju, svoju dušu. U Vojvodini ih ima toliko da za jedan dan ne biste mogli da ih posetite, a koji god da obiđete, gotovo sigurno duboko će vam ostati urezan u pamćenje, što zbog izgleda, što zbog priče koju nosi. Jedni su izgrađeni za nesuđene ljubavi, drugi kao stvar prestiža, a okružuju ih čarobni predeli pod šumom i atraktivni parkovi.

Gotovo da ne postoji mesto u Vojvodini u kojem prilikom šetnje ne možete da naletite na neki dvorac. Njih je u našoj zemlji mnogo, a preporuka je da se obiđu oni koji primaju posetioce. Nažalost, mnogi nisu u takvom stanju da u njih može da se uđe. Zvanični podaci o posećenosti ne postoje.

Prema registru turističke organizacije Vojvodine, dvoraca u Vojvodini je 39

To su: dvorac Fantast kod Bečeja, dvorac porodice Dunđerski u Kulpinu, dvorac Kapetanovo u Starom Lecu... Najpopularniji su dvorac Damaskin u Hajdučici, kaštel Šulhof u Padeju, kaštel Ečka u Ečkoj, dvorac i park Dunđerski u Čelarevu.

Ovo su samo neki od naših predloga, a pozivamo i vas da nam u komentarima napišete šta je još Elizabet Olsen propustila da vidi u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: