Nestala predsezona u Hrvatskoj: Cifre ne obećavaju

Vreme uskršnjih praznika uvek je označavalo početak predsezone, kad bi turisti počeli dolaziti u sve većem broju u Hrvatsku, ali kako već više od godinu dana traje pandemija koronavirusa, tako je i predsezona nestala, nema je.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2021.

12:30

Nestala predsezona u Hrvatskoj: Cifre ne obećavaju
Foto: BalkansCat / Shutterstock

Prema podacima koje je hrvatski Indeks dobio od Hrvatske turističke zajednice, u Hrvatskoj trenutno boravi oko 18.000 turista, od kojih je oko 13.000 stranih. Najviše turista trenutno boravi u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a najviše ih je s tržišta Nemačke, Austrije, BiH, Češke i SAD.

Poređenja radi, tokom uskršnjih praznika 2019. (od 19. do 22. aprila) u Hrvatskoj je boravilo gotovo 180.000 turista, koji su ostvarili 567.000 noćenja. Na snazi blaže mere za ulazak u Hrvatsku

Hrvatska je uvela i nove, blaže mere za ulazak u zemlju.

Na stranicama Hrvatske turističke zajednice objavljene su detaljne informacije o ulasku u tu zemlju.

Putnici koji dolaze neposredno iz država članica EU, odnosno država članica šengenskog sporazuma, koje se trenutno nalaze na zelenoj listi Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, mogu ući u Hrvatsku pod jednakim uslovima kao i pre pojave bolesti kovid 19.

Osobe koje su do graničnih prelaza Republike Hrvatske tranzitirale preko drugih država ili regija bez zadržavanja na graničnom prelazu treba da dokažu da se nisu zadržavale na područjima tranzita te se u tom slučaju na njih ne primenjuje zabrana iz ove odluke.

Evo što je potrebno za ulazak u Hrvatsku

Foto: Andrey Burmakin / Shutterstock
Svim ostalim putnicima koji, nezavisno o državljanstvu, dolaze u Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP-a, koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi, ulazak u Republiku Hrvatsku omogućiće se uz uslove:

1. pokazivanje potvrde o negativnom PCR ili brzom antigenskom testu na SARS-CoV-2 koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije, koju objavljuje Evropska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prelaz, a ako se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, do desetog dana od datuma izdavanja tog testa mora se ponovo provesti testiranje,

2.pokazivanje potvrde o vakcinisanju za osobe kojima je prošlo 14 dana od vakcinisanja drugom dozom ili jedna doza ako se radi o vakcini koja se daje u jednoj dozi,

3. pokazivanje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz ili uz predočenje potvrde o preležanoj bolesti,

4. određivanje samoizolacije po dolasku u Republiku Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja na SARS-CoV-2, a u slučaju nemogućnosti testiranja samoizolacija traje 10 dana.

Izuzeci su navedeni na stranicama Hrvatske turističke zajednice, a pomorcima, turistima koji imaju potvrdu o uplaćenom smeštaju u Hrvatskoj ili su vlasnici smeštaja i plovila u RH, kao i onima koji imaju neodloživ porodični ili poslovni razlog, za ulazak u Hrvatsku takođe trebaju sve stvari kao i onima iz država članica EU, dakle negativan PCR ili brzi antigenski test, dokaz da su preležali kovid unatrag 180 dana ili im se određuje testiranje i samoizolacija od 10 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: