Nestvaran prizor: Močvara koju nazivaju "crvenom plažom" FOTO

U Ljaoningu na severoistoku Kine svake jeseni pristiže veliki broj turista kako bi na ušće reke Šuangtaizi bar na kratko uživali u nestvarnom prizoru crvene močvare, jedinstvene u svetu, kako po svojoj neobičnosti, tako i po izuzetnoj lepoti.

Izvor: CDM

Petak, 02.04.2021.

10:36

Nestvaran prizor: Močvara koju nazivaju
Foto: Profimedia

Ovu najveću i najbolje očuvanu crvenu močvaru na svetu, koju još nazivaju i "crvena plaža", nastanjuju brojne više-manje uobičajene vrste životinja i biljaka, a njena neobična boja potiče od jednogodišnje biljke slanih staništa, primorske jurčice (Suaeda maritima), koja naseljava celo ovo prostrano područje. Ovu najveću i najbolje očuvanu crvenu močvaru na svetu, koju još nazivaju i “crvena plaža”, nastanjuju brojne više-manje uobičajene vrste životinja i biljaka, a njena neobična boja potiče od jednogodišnje biljke slanih staništa, primorske jurčice (Suaeda maritima), koja naseljava celo ovo prostrano područje.
Naime, ova neobična biljka svake jeseni pretvara čak 130 kvadratnih kilometara močvare u ćilim crvenih nijansi, koji opstaje sve do zime, kada se završava njen godišnji ciklus.

Biljci savršeno odgovara visok salinitet močvarnog tla, baš kao i mnogobrojnim životinjama koje tu žive, a do sada je u tom rezervatu prirode popisano više od 260 vrsta ptica i 399 vrsta drugih životinja.

Iako je veći dio crvene plaže strogo čuvan i zatvoren za javnost, jedan manji deo močvare je dostupan za turiste, koji svake jeseni tu pristižu da bi se divili fantastično lepom prizoru kakav se nigde drugde ne može videti ni doživeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: