Hotel bez gostiju? Ovde je to moguće

Hotelska industrija u svetu prethodne godine bila je uzdrmana zbog pandemije koronavirusa. Za jedan hotel u Severnoj Koreji, s druge strane, ništa se nije promenilo u odnosu na poslednje tri decenije. On, naime, i dalje ne prima goste.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2021.

11:16

Hotel bez gostiju? Ovde je to moguće
Ilustracija: Profimedia

Hotel Riugjong nalazi se u Pjongjangu i ima čak 105 spratova. Izgradnja ovog zdanja, prepoznatljivog po piramidalnom obliku, započeta je još davne 1987. godine, kada je zemljom vladao Kim Il-Sung.

Međutim, ni danas hotel još nije završen, zbog čega je i dalje upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najviša zgrada na svetu u kojoj niko ne živi.

Vlasti Severne Koreje su odlučile da sagrade ovaj hotel kako bi dokazali svoju superiornost u odnosu na Južnokorejce, koji su pred Olimpijske igre u Seulu 1988. godine odlučili da izgrade neboder sa 63 sprata.

Plan je bio da novi hotel u Pjongjangu ima čak 3.000 soba i pet restorana na samom vrhu građevine.

Specifičan piramidalni dizajn hotela nije izabran iz estetskih razloga, već iz praktičnih. Naime, nisu koristili gvožđe, već samo armirani beton, pa je bilo potrebno da jedna ovako visoka zgrada ima što šire podnožje.

Rad na hotelu je zaustavljen već 1991. godine, jer je nakon raspada Sovjetskog saveza zemlja prolazila kroz veliku ekonomsku krizu. Egipatska kompanija Oraskom, koja je dovela 3G tehnologiju u Severnu Koreju, 2008. godine se obavezala da će staru i oronulu fasadu hotela pokriti staklenim panelima.

Za sada nije poznato da li se i koliko radilo na enterijeru hotela, ali postoji informacija da bi završetak izgradnje Riugjonga koštao barem dve milijarde dolara, što je 10 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Hotel od 2018. godine prevashodno služi kao veliki ekran na kojem se emituju državne propagandne poruke, piše Design Taxi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: