Najromantičnija ostrva Grčke

Ostrva Grčke oduvek su bila sinonim za romantiku. A romantika je najbolja kada je spontana, i svakako kada se dešava na prelepim lokacijama koje će upotpuniti svaki romantični gest.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.03.2021.

19:30

Najromantičnija ostrva Grčke
Foto: Depositphotos / samot

Povod nije ni bitan. Čak naprotiv, romantika je najlepša kada nije zbog povoda, već zbog osobe, zbog ambijenta i društva Travelmagazine je ovoga puta izdvojio najromantičnija grčka ostrva.

Hidra

Iako mislimo da je dovoljna činjenica da je jedan od najvećih romantika i boema muzičke, ali i književne scene Leonard Koen upoznao svoju muzu, Norvežanku Marijan Ihlen baš na ovom ostrvu, ko god je bar jednom posetio Hidru, zaljubio se u nju. Hidra je oduvek privlačila pesnike, umetnike i boeme koji su voleli njene stenovite obale i pejzaže koji se nisu menjali od šezdesetih godina prošlog veka.

Možda i najveći među njenim (slavnim) posetiocima svakako je bio Henri Miler, koji je lepotu Hidre klasifikovao kao "estetski savršenu". Zahvaljujući raznim zakonima zaštićenih dobara i objekata, Hidra je uspela da sačuva autentičnost i spreči masovnu izgradnju uz obalu.

Latice bugenvileje padaće vam poput konfeta, dok se budete šetali između starih kuća, sićušnih restorana i prodavnica prepunih šarenih drangulija u bezimenim uličicama. Dani će vam ovde promicati polako, bilo da li ronite, skačete sa stena ili se sunčate dok sunce ne ode iza maglovitih obrisa Peloponeza.

Sifnos

Relativno nepoznato ostrvo na kojem se nalazi hotel sa najboljim pogledom na more, je ostrvo koje veliki broj Grka bira za mesto na kojem će reći sudbonosno "da". Sa 235 crkava širom ostrva, Sifnos ima plavu kupolu ili beli zvonik na praktično svakom koraku.

Najveću pažnju privlači crkva Sedam mučenika, koja bukvalna kao da stoji na sopstvenoj litici, tik iznad mora. Tu je i crkvica Sv. Simeon koja nudi pogled od 360 stepeni, pa je idealna za "lov" na zalazak. Za romantičnu večeru predlažemo tavernu Manolis u Vathi ili Cantinu u Seraliji.

Koufonosia

Mlečno-plave uvale i vikendice u Pano-u (Gornji) i Kato-u (Donji) odnedavno krase Instagram feed mnogih, što je doprinelo da ovde dođe veliki broj posetilaca. Koufonosiju zapravo čine tri ostrva, ali najpoznatiji su Pano i Kato. Moderni barovi na plaži i seksi nove vile pojavile su sa dolaskom turista, ali je vibra oko ostrva i dalje vrlo ležerna i kikladska – posebno na Kat Koufonisiji, gde nema ništa osim kapele, napuštenog zaseoka i jedne trošne taverne.

Do ovog arhipelaga kog mnogi zovu i "Mali Kikladi", teško se dolazi. Pokušajte da zaobiđete neugodne katamarane velike brzine i opredelite se za sporo putovanje trajektom.

Tinos

Ako ste gurman, Tinos će vam ubrzati srce. Uštipci od kaparea, sporo pečena kozetina sa divljim artičokama, brusketi od jegulja i zečetina sa limunom, neka su od jela koja biste mogli podeliti u lepim, iznenađujuće sofisticiranim tavernama na ostrvu. Izuzetna su i lokalna vina, uzgajana na velikim nadmorskim visinama u planinama.

Sa desetinama blistavih, okrečenih sela skrivenih u dolinama i padina, lako je pronaći beg od letnjih gužvi i sparine, a tu pomaže i lokalni vetar maltemi. Mramorne ptice, cveće i mitska bića ukrašavaju svaki ulaz; ovo poetsko ostrvo ima dugu skulptorsku tradiciju po kom ćete ga isto pamtiti.

Simi

Ulazak u Simijevu luku ljubav je na prvi pogled. Drvene barke i ribarski čamci njišu se ispred vila i kućica u savršeno stepenasto poređenom nizu pastela. Okupan nekim zlatnim sjajem, prizor je glamurozan, opušten i nezaboravan. Morski taksiji plove duboko plavim vodama, odvozeći parove u dramatične zalive sa nekoliko stabala tamariska kako bi dremali u senci.

Santorini

Ovo ostrvo je sinonim za medeni mesec. Na padini je poređano nekoliko apartmana, hidromasažnih kada i restorana sa jednim stolom, ali i kapelica sa kupolama. Sve je ovde krojeno za parove koji žele da proslave ljubav.

Uprkos gužvi i komercijalizaciji, metafizička privlačnost mesta u velikoj meri nije umanjena – sve dok možete izbeći izletnike koji su iskrcani sa krstarenja u određeno doba dana. Van sezone je najbolje vreme za posetu crnim vulkanskim plažama i vrhunskim vinarijama. April, maj i oktobar su takođe dobri meseci za posetu.

Patmos

Grčki hodočasnici dolaze da poljube ikone u vizantijskom manastiru Sv. Jovana ili da posete njegova otkrića u sumornoj maloj pećini Apokalipse.

Ali Patmos takođe privlači horde modernih ljubavnika. Kosmopolitsku grupu turista čine stilizovani Amerikanci, zatim italijanski dizajneri enterijera ali i britanski romanopisci koji mu se iz godine u godinu vraćaju zbog mirnih plaža (gotovo sve su blažene bez ležaljki), duhovne atmosfere i veličanstvene srednjovekovne prestonice Hore – ubedljivo najromantičnijeg mesta za boravak.

Moćna pravoslavna crkva zaštitila je grad i celo ostrvo od masovnog turizma: licence za barove, hotele i restorane gotovo je nemoguće nabaviti, a samo najbogatiji i najbolje povezani ikad uspevaju da kupe imanja na ovom mističnom ostrvu. Nema aerodroma, a trajekt iz Atine traje najmanje sedam sati; tako da bi Patmos još nekoliko vekova trebalo da ostane sigurno utočište za duhovno naklonjene puriste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: