Putovanja bez karantina uz pomoć nove aplikacije?

Nova aplikacija koja će biti od pomoći putnicima u čuvanju i upravljanju njihovim potvrdama o testiranju i vakcinama protiv kovida 19 trebalo bi da bude predstavljena sledećeg meseca.

Izvor: CNN

Četvrtak, 25.02.2021.

14:58

Putovanja bez karantina uz pomoć nove aplikacije?
Foto: shutterstock/Rido

Međunarodna asocijacija vazdušnog transporta (IATA) razvija IATA Travel Pass. IATA se nada da će besplatna mobilna aplikacija biti ključ za ponovno otvaranje granica i ponovno pokretanje sveta - bez potrebe za karantinom.

Smatraju sebe "globalnim i standardizovanim rešenjem koje će moću da potvrdi autentičnost svih dokumenata potrebnih da bi neko putovao", aplikacija Travel Pass funkcioniše na četiri načina.

Prvo, postoji globalni registar zdravstvenih zahteva, tako da putnici mogu da provere šta je potrebno pre nego što odu na željeno odredište.

Nakon toga, putnici mogu da pogledaju globalni registar centara za testiranje i vakcinaciju kako bi mogli da zakažu sastanke pre polaska.

Ovlašćene laboratorije i ispitni centri mogu putem aplikacije sigurno da izdaju potvrde o testiranju i vakcinaciji putnicima.
Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
I na kraju, putnici mogu da upravljaju svojim digitalnim identitetom za beskontaktna putovanja: stvaranjem digitalne verzije pasoša na svom telefonu, primanjem i deljenjem kovid 19 potvrda o testiranju ili vakcinaciji, kao i da upravljaju drugom putnom dokumentacijom.

IATA na svojoj veb-stranici kaže: "Da bi ponovo otvorile granice bez karantina, vlade moraju biti uverene da su smanjile rizik od uvoza koronavirusa. Testiranje ili dokaz o vakcinaciju su rešenje".

"Kakvi god bili planovi vlada, mi ćemo biti spremni da im pomognemo oko IATA putne karte", rekao je nedavno direktor IATA Alekandre de Juniak na svom blogu.

Ova nova digitalna platforma predstavlja modernizaciju postojećeg sistema sa papirnim testovima i sertifikatima o vakcinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: