Kuda za praznike: Tvrđave Dunava FOTO

Zahvaljujući strateškom položaju Dunava, naša zemlja je bogata prelepim tvrđavama koje su prave turističke atrakcije, a kako su nam trenutno zatvorene granice predstvaljamo vam neke od njih koje mogu da budu odlična ideja za vikend izlete, ili za dolazeće praznike.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2021.

09:00

Kuda za praznike: Tvrđave Dunava FOTO
Foto: Profimedia

U periodu srednjeg veka nicala su brojna utvrđenja na Dunavu. Iako je njihova funkcija prvenstveno bila odbrambena, one su za cilj imale i da fasciniraju protivnika.

Danas one stoje kao simbol prošlosti, a mnoge su veoma posećene. U Srbiji, duž reke Dunav, postoji 7 tvrđava.

Tvrđava Petrovaradin

Foto: Profimedia
Petrovaradinska tvrđava, simbol grada, ili kako je nazivaju, Gibraltar na Dunavu, građena je na desnoj obali Dunava od 1692. do 1780. godine, po sistemu francuskog inžinjera markiza Sebastijana Vobana.

Sastoji se iz Gornjeg i Donjeg grada koji predstavljaju naselje s mrežom uskih ulica. U Gornjoj tvrđavi može se videti niz podzemnih laguma i galerija dužine 16 kilometara. Tu su: Arsenal, Jednostavna kasarna, Duga kasarna, Oficirski paviljon i Toranj sa satom, dok je Linhenštajnova kasarna porušena.

Simbol tvrđeve je i Toranj sa satom čije kazaljke obrnuto pokazuju sate i minute.

U prvoj polovini jula se od 2001. godine održava EXIT, najveći muzički festival istočne Evrope.

Beogradska tvrđava

Foto: Profimedia
Na grebenu iznad ušća Save u Dunav od 2. do 18. veka Beogradska tvrđava bila je najvažnija tačka u ovom delu Dunava. Celinu čine Gornji i Donji grad i park Kalemegdan.

U Gornjem gradu mogu da se vide park Kalemegdan, Stambol kapija, Sahat kapija, Rimski bunar, Damad Ali-pašino turbe i ostaci zamka despota Stefana Lazarevića. Sve je dostupno turistima. Donji grad je priobalje, i tu se nalaze Vidin i Mračna kapija, ostaci Mitropolitskog dvora, Kapija Karla Šestog, Barutana i kula Nebojša u kojoj je 1789. ubijen grčki revolucionar i pesnik Riga od Fere.

Golubac

Smatra se da je nastala početkom 14. veka, verovatno na temeljima keltskog naselja. Glavna kapija uništena je 1927. godine, kada je rađena Đerdapska magistrala, pa je kroz tvrđavu probijen put.

U toku su veliki radovi i stručnjaci procenjuju da bi Golubačka tvrđava za tri do četiri godine mogla biti dovedena u stanje iz 15. veka. Najbolje je videti je sa Dunava, iz broda koji polazi iz Velikog Gradišta.

Smederevski grad

Foto: hdesislava / Shutterstock
Tvrđava je podignuta u 15. veku na ušću Jazave u Dunav, kao nova prestonica srednjovekovne Srbije posle gubitka Beograda. Prvobitno je sagrađen zamak sa vladarskim dvorom, zamišljen kao samostalno utvrđenje, a potom je opasan širi prostor na ušću dve reke namenjen izgradnji gradskog naselja.
Glavna kula – donžon, nalazi se sa strane Dunava, a ostale četiri isturene kule nalaze se na kopnenoj strani. Na jednoj od njih nalazi se ime despota Đurđa Brankovića izvedeno opekom. U unutrašnjosti zamka nalazile su se tri zgrade dvora. Unutrašnji bedemi su se satojali od 11 kula. Ispred njih se nalazio spoljni bedem sa položajima za topove i kulama, kao i široki rov ispunjen vodom.

Najveće oštećenje u svojoj istoriji tvrđava je pretrpela 1941. godine zbog eksplozije nemačkog skladišta municije.

Tvrđava u Ramu

Tvrđava se nalazi na obali Dunava blizu od Velikog Gradišta. U 15. veku ju je sagradio sultan Bajazit II kako bi osnažio odbranu od ugarskih upada. Tokom 18. veka, u austro-turskim ratovima ponovo postaje strateški značajno uporište, ali već u prvoj polovini 19.veka život u njemu lagano zamire, kada ga Turci definitivno napuštaju.

Tvrđava u Ramu predstavlja pravi primer artiljerijskih utvrđenja u Srbiji.
Oko tvrđave se za vreme Turaka razvio i civilno naselje.

Fetislam, Kladovo

Tvrđava potiče iz vremena turske vladavine, a izgrađena je 1524. godine. Mali grad, zaštićen zidnim bedemom s kružnim kulama na uglovima i puškarnicama u zidu, bio je pravo odbrambeno utvrđenje, a Veliki grad izgrađen je kasnije.

Kapije Fetislama otvorene su za turiste, a u toku su i veliki radovi na obnovi, ove tvrđave koja će obogatiti turističku ponudu ovog kraja.

Tvrđava Bač

Utvrđeni zamak sa predgrađem ove tvrđave izgrađeni su na meandru reke Mostonge, leve pritoke Dunava. Izgradnju tvrđave započeo je još Kralj Karlo Robert Anžujski 1338. godine.

Sem vojnog, verskog i upravnog sedišta, tvrđava je bila i glavni oslonac srednjevekovnog grada Bača. Despot Stefan Lazarević je upravo na ovoj tvrđavi organizovao odbranu od Turaka 1413. godine.

Utvrđenje obuhvata površinu od 8 700 m2 i sastoji se od pet isturenih i odbrambenih kula povezanih masivnim bedemima. Na istočnom delu tvrđave se nalazi branič- bunar, rezidenicjalna palat, cisterna, magacin za hranu.

Ono što privlači pažnju na ovom utvrđenju je donžon kula na kojoj su smeštene spiralne stepenice i nužnici. Takođe, tu je i kula sa gotičkom kapelom na spratu i kružna kula sa blkonima i kamenim konzolama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: