Gde na skijanje u Srbiji? Divčibare - jeftino i bez gužve FOTO

Predstavljamo vam mapu skijališta Srbije, kao i kompletan vodič kroz cene ski-pasa na svakom od naših skijaških bisera. Danas skijamo na Divčibarama.

Izvor: B92, Višnja Jukiæ

Četvrtak, 28.01.2021.

19:30

Gde na skijanje u Srbiji? Divčibare - jeftino i bez gužve FOTO
Foto: Profimedia

Divčibare se nalaze na planini Maljen (1.100 m/nv), 37 km jugoistočno od Valjeva, 120 km od Beograda. Mesto Divčibare, na visini od 980 m/nv, ima blagu klimu, bogat biljni i životinjski svet, obilje izvora i tekućih voda, pogodnu konfiguraciju zemljišta. Okolne visove i blage prevoje sneg godišnje prekriva 3 do 4 meseca.

Zbog blizine velikih gradova, Divčibare su mesto koje je podjednako privlačno i leti i zimi, a takođe je idealna destinacija za jednodnevna i vikend skijanja.

Skijašima je na raspolaganju nekoliko ski-staza.
Foto: Profimedia
Ski-staza Crni vrh, u Divčibare ski-rizortu, nalazi se na severnoj strani Crnog vrha. Na stazu je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje. Dužina staze je 850 metara. Poseduje dvosednu žičaru, kapaciteta 1.200 skijaša na sat.

Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara. Izlazna stanica žičare nalazi se na nadmorskoj visini od 1.091 metar. Na stazi se nalazi ski-rental, škola skijanja i kafe-bar na otvorenom.
Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski-staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima. Parking je besplatan.

Divčibare: pešačenje i skijanje

Radno vreme žičare je od 9 do 16 časova, a cena jednodnevnog ski-pasa za odrasle iznosi 1.400 dinara, za decu 1.100, dok je za seniore 1.200 dinara.

Ski-staza Centar se proteže na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600 metara. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 100 metara. Na stazi postoji ski-lift tipa tanjir, kapaciteta 700 skijaša na sat.

Na ski-stazi "Centar" postoji ski-škola, a moguće je i iznajmljivanje ski-opreme.
Foto: andrijapajic / shutterstock
Sudeći prema broju turista i popunjenosti kapaciteta, zimska sezona 2020-2021. na visoravni Divčibare do sada je jedna od najboljih. Ni početak školske godine nije smanjio posetu ovom turističkom centru, u kome će turistička sezona očigledno biti produžena.

Osim dve odlične staze i sve kvalitetnijih sadržaja, prednost Divčibara je i blizina velikih gradova, pa su turisti uglavnom Beograđani, Novosađani, Čačani i naravno, Valjevci. Kapaciteti na Divčibarama su 95 odsto popunjeni, kako hotelski, tako i privatni smeštaji. Snežni pokrivač je preko 40 centimetara, uslovi za skijanje i sankanje su idealni i rade obe ski-staze.
Osim ski-staza, sva brdašca za kliskanje puna su dece i roditelja. Na Divčibarama se svi ugostitelji pridržavaju preporučenih mera zaštite od koronavirusa, dok na stazama zbijenost skijaša sprečavaju skije, a zaštitu prave šalovi, i kacige.

Da li ste skijali na ovoj srpskoj planini, kakvi su vaši utisci? Pišite nam u komentarima!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: