Vakcina - prednost ili jedini uslov: Da li se nazire podizanje grčke rampe?

Građani Srbije, najverovatnije, neće moći da uđu u Grčku pre proleća, zbog stanja sa vakcinacijom protiv kovida 19 u toj zemlji, a trenutno je ulazak omogućen za one koji odlaze tamo iz zdravstvenih razloga, ali i za vlasnike nekretnina. Uveliko se govori o zdravstvenim potvrdama, a steže se i obruč oko priče o otvaranju granica, te se postavlja pitanje koliko je izvesno "grčko leto"?

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.01.2021.

16:30

Vakcina - prednost ili jedini uslov: Da li se nazire podizanje grčke rampe?
Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock

Aleksandar Seničić, direktor Jute kazao je za B92.net da je "ideja da se zna da će granice biti otvorene, a da putnici unapred znaju pod kojim uslovima mogu da putuju".

Objašnjava da nema novih saznanja o aranžmanima za leto, ali da se za sada radi na nekoj vrsti protokola koji će, kako kaže, garantovati otvorene granice za ulazak u Grčku sa unapred poznatim uslovima ulaska u zavisnosti od epidemiološke situacije u Srbiji i Grčkoj.

"Verujem da će vakcina biti prednost,ali ne i uslov za ulazak. Dogovara se mogućnost brzih testova na granici ,koji su mnogo jeftiniji, a dosta pouzdani, ali za sada usled dosta teške situacije, ništa još nije poznato", kazao je direktor Jute.

Agencije su počele da prodaju i da se oglašavaju, ali kako tvrdi to je trenutno stidljivo sa nekim oglasima i prodajom, te i zbog cele situacije nema previše interesovanja.
Foto: Jon Fitton / Shutterstock
Situacija u Grčkoj, po pitanju pandemije se ne smiruje, a zatvaranje je produženo do 1. februara. Novi soj virusa se pojavio i u toj zemlji, te se trenutno ne reazmišlja o otvaranju granice u februaru, kako su tvrdili neki mediji.

Turistički poslenici u Grčkoj, a naročito na severu, veoma su svesni toga koliko su izgubili nedolaskom srpskih turista, pa je i njima u interesu da se granice što pre otvore, odnosno da nađu brzo rešenje. U zavisnosti od toga kako bude tekla vakcinacija, tako će teći i otvaranje.

"Grcima je na prvom mestu zdravlje, odnosno između zdravlja i novca, oni su i prošlog leta izabrali zdravlje", rekao je za B92.net izvor iz diplomatskih krugova dobro upoznat sa situacijom u toj zemlji.

Srbi će u Grčku teško pre proleća

Pitanje koje njih muči jeste šta će raditi sa nevakcinisanim turistom koji oboli od korone,tj. ko će platiti to lečenje. Atmosfera je takva da se ne priča toliko o letu, jer su se Grci i prošlog leta "opekli" najavama sezone, koja na kraju nije ispala najbolje, te ako povrate i 50 odsto od turista iz 2019. godine biće dobro.

Naš sagovornik kazao je da je sigurno da će se sve rešavati na nivou EU.

"Grcima, naročito na severu je na prvom mestu da dođu srpski turisti, jer su ovog leta osetili njihov nedostatak", kaže naš izvor, dodavši da će Srbi verovatno biti prvi na listi za ulazak jer vakcinacija u našoj zemlji ide brzo.
Foto: Nikolaos Tamvakis / shutterstock
Podsetimo, Grčka je počela da izdaje digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv koronavirusa, a grčki premijer Kirijakos Micotakis je izjavio da je reč o još jednoj grčkoj inovaciji.

On je naveo da će sertifikat služiti za potvrdu zakonske vakcinacije, ali i za ličnu upotrebu građana.

Grci počeli da izdaju digitalni sertifikat o vakcinaciji: Kako ćemo na more?

"To je nešto što će posebno značiti našem turizmu i perspektivi naše ekonomije, posebno uoči letnje sezone", rekao je Micotakis.

Prema Micotakisovim rečima, digitalno verifikovani i šifrovani dokument je dvojezičan i uključuje ime osobe, broj socijalnog osiguranja, vrstu vakcine i datum i mesto primene doza.

Grčki premijer je rekao da ljudima koji nisu vakcinisani i dalje treba omogućiti da putuju u skladu sa postojećim zdravstvenim pravilima, kao što su obavezno PCR testiranje pre putovanja, brzi testovi po dolasku na destinaciju i karantin gde je to potrebno.

U zaključku je Micotakis ponovio da Grčka neće zahtevati od putnika da predoče dokument ili da budu vakcinisani
Foto: Calin Stan / Shutterstock
Naša ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić očekuje da će zdravstvene potvrde s kojima će moći da se putuje u druge zemlje biti lako dostupne turistima.

"Zalaganja svih međunarodnih organizacija koje se bave turizmom će ići u tom pravcu da taj dokument koji bude donet bude primenljiv za sve zemlje, bude lako dostupan, i da može na jednostavan način da se koristi kao dokaz da ste ili preležali, ili da nemate virus, ili da ste vakcinisani", izjavila je Matić.

Ministarka turizma nema dileme u vezi s tim da će roditeljima biti omogućeno da na turistička putovanja vode i svoju maloletnu decu, iako se za njih ne preporučuje vakcinacija.

Sigurno je da svi priželjkujemo kraj pandemije, kao i povratak na "staro dobro normalno letovanje", a da li će to da se desi ovog leta, zavisiće isključivo od epidemiološke situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: