Gde na skijanje u Srbiji? Kopaonik - kompletan vodič kroz cene FOTO

Pandemija koronavirusa je promenila planove i navike ove godine, međutim ski centri u Srbiji i regionu su ipak spremno dočekali novu sezonu. Predstavljamo mapu skijališta Srbije kroz nekoliko tekstova, kao i kompletni vodič kroz cene ski pass-a na svakom od naših skijaških bisera. Danas "skijamo" na Kopaoniku.

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2021.

18:00

Gde na skijanje u Srbiji? Kopaonik - kompletan vodič kroz cene FOTO
Foto: Shutterstock / Nataliya Nazarova

Kopaonik je jedan od najboljih centara u okruženju, kao i jedna od najposećenijih srpskih planina.

Najveća planina Centralne Srbije pruža se razgranatim grebenom u dužini od 82 kilometra, pravcem od pobrđa iznad Kosovske Mitrovice, na severozapad preko niza vrhova viših od 1600 metara, do najvišeg dela masiva tzv. Ravnog Kopaonika sa vrhovima: Gobelja (1.934 m), Karaman Vučak (1.936 m), Suvo Rudište (1.976 m) i Pančicev vrh (2.017 m).

Skijalište se proteže na nadmorskim visinama od 1.100-2.017mnv i raspolaže sa 24 instalacije koje mogu na sat prevesti i preko 30 000 skijaša. Sedam četvoroseda, tri šestoseda, dva dvoseda, devet ski liftova i četri pomoćna ski lifta opslužuju 62 km alpskih i 12 km nordijskih staza.

Prošle godine Skijališta su dobila i homologaciju Međunarodne skijaške federacije (FIS) za tri staze u ski centru Kopaonik, koja potvrđuje da staze odgovaraju FIS standardima. To će omogućiti organizovanje međunarodnih takmičenja u alpskom skijanju i snow board disciplinama.

Od ove sezone bogatiji za tri nove staze

Foto: Shutterstock / Nataliya Nazarova
Gost koji je zadnji put pre 8 godina posetio Kopaonik danas verovatno ne bi prepoznao dobar deo skijališta. Napravljeno je 10 novih instalacija, prosečeno 12 novih staza a dobar deo i proširen. Postavljeno je 315 lansera i topova na sve staze osim Belih reke.

Ski centar Kopaonik je u ski sezoni 2020/21. bogatiji za tri nove staze koje su izgrađene na lokacijama Pančić, Duboka 1 i Duboka 2.

Novina na Srebrnoj planini, kako često nazivaju Kopaonik, jeste i gondola iz Brzeća, koja se gradi od juna meseca 2020. godine. Ona će najverovatnije biti puštena u pogon u krajem januara 2021. godine.
Foto: Pearl PhotoPix / Shutterstock
Kopaonik je pogodan i za skijaše kojima su bitni i noćni život i provod, a ova planina nudi i noćno skijanje.

Ove godine, tokom cele ski sezone, odobren je popust u visini od 5% za sve kupovine preko veb šopa, te JP "Skijališta Srbije" neće organizovati promotivne periode za skijanje na Kopaoniku kao prethodnih godina.

Treću godinu za redom cene u Ski centru Kopaonik ostaju na istom nivou, navodi se na sajtu InfoKop. Cene su određene u zavisnosti od perioda skijaške sezone i kategorije skijaša. Cena šestodnevnog ski pass-a za odrasle kreće se u rasponu od 15.070 do 16.310 dinara dok se cene jednodnevne ski karte kreću u rasponu od 3.300 do 3.900 dinara.

Cena noćne karte koja obuhvata korišćenje sve tri noćne staze je u rasponu od 2.300 do 2.800 dinara. Takođe u cenovniku je i karta za poligon za početnike sa pokretnom trakom (ski vrtić) koja košta 700 dinara za odrasle, dok je za decu 500 dinara.
Foto:Deposithphotos / serrnovik
Iznajmljivanje komplet ski opreme za decu ( skije, štapovi, cipele) iznosi od 900 do 1.800 dinara po danu, dok odrasli treba da izdvoje od 1.080 do 1.980 dinara, u zavisnosi od mesta na kojem iznajmljujete opremu. Iznajmljivanje snowboard-a je uglavnom istog cenovnog ranga kao i za skijanje.

U cenu najma dečijeg kompleta, uglavnom, uračunata je i kaciga. Ono što možete da uradite ukoliko putujete sopstvenim prevozom jeste da iznajmite ski opremu u svom gradu, te možete da prođete i nešto povoljnije.

Za samo 7 dana ski-pasa na srpskoj planini potrebno 17.000 dinara VIDEO

Sa skijaškom sezonom od decembra do marta, Kopaonik je jedna od naših najatraktivnijh planina poslednjih godina kako za strance, tako i za domaće goste.

Kakvi su vaši utisci o skijanu na ovoj planini? Pišite nam u komentarima!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: