Oduzimaju dah: Mesta u Italiji nestvarne lepote FOTO

Italija, pored veličanstvenih gradova koji su krojili istoriju i bili dom Renesanse, umetnika i napretka, ima pregršt mesta koja izgledaju nadrealno, nestvarno i krajnje bajkovito... Ovo su samo neka od njih.

Izvor: Travel magazine

Nedelja, 17.01.2021.

12:00

Oduzimaju dah: Mesta u Italiji nestvarne lepote FOTO
Shutterstock/Nido Huebl

Civita di Bagnoregio

Ovo prilično udaljeno selo sa samo 16 stanovnika, vraća putnike u prošlost, u srednjovekovnu Italiju. Poznat i kao "umirujući grad", upečatljivi zaseok nalazi se na vrhu brda vulkanske sedre, piše Travel Magazine.

Njegove neobične, kaldrmisane ulice, kameni prolazi i drevne kuće obložene saksijama izgledaju kao iz bajke.
Reschensee

Reschensee, u italijanskim Alpima, je veštačko jezero koje je poznato po tornju koji viri iz vode. Pripada crkvi iz 14. veka, koja je potopljena kada je jezero stvoreno 1950. godine.

Tada je elektroenergetska firma postavila branu kako bi proizvodila sezonsku električnu energiju, a veći broj gradova, uključujući Graun i Reschen, su poplavljeni u procesu. Crkveni zvonik je sve što ostaje vidljivo i do njega se može doći pešice kada se jezero zimi zaledi.
Trulli

Truli kućice sa konusnim krovovima jedna su od glavnih atrakcija regije Apulija. Ove kuće podsećaju na domove hobita smeštene u fantastičnom svetu, a izgrađene su kao stanovi i magacini u 19. veku.

Prepoznatljivi krovovi su napravljeni od krečnjaka i vodootporni su. Većina truli kućica ima po jednu sobu ispod svakog krova i dodatne prostorije u zaobljenim nišama unutar građevine.
Grotta della Poesia

Grotta della Poesia (pećina poezije) je ponornica ispunjena vodom na Jadranskom moru u Apuliji. Prema legendi, to je bilo omiljeno mesto za kupanje drevne princeze a prizor njenog plivanja nadahnuo je pesnike da pišu o njoj.

Danas se uglavnom koristi za skakanje s litica i ronjenje, zahvaljujući kristalno čistoj vodi, podzemnim pećinama i prirodnom pejzažu.
Scala dei Turchi

Scala dei Turchi (Tursko stepenište) je stepenasta litica na jugu Sicilije, napravljena od mekog krečnjaka i belog lapora – "mekane" sedimentne stene. Ovaj deo obale izdržao je milenijume zapljuskivanja okeanskih talasa i slanih povetarca koji su stvorili prirodne stepenice na litici, dajući formaciji svoje ime.

Takođe je dobio ime po turskim gusarima koji su tokom vekova mnogo puta napadali Siciliju.
Castello di Sammezzano

Sammezzano, veličanstvenu palatu u blizini Firence, početkom 17. veka sagradio je španski plemić Xsimenes Aragonski. Opsežno imanje sa 365 soba, zapaženo je po maurskom arhitektonskom stilu i arabeskim ukrasnim detaljima. Paunova soba, koja sadrži složene uzorke i boje, jedan je od mnogih vrhunaca zamka.
Nimfina bašta (Giardino di Ninfa)

Vrtovi Nimfe izgledaju kao da ste zakoračili u tajni svet nimfa i vila.

Opisana kao najromantičniji vrt na svetu, ova čarobna oaza, stvorena 1921. godine u engleskom baštenskom stilu, sadrži hiljade egzotičnih biljaka i drveća, srednjovekovne ruševine integrisane u prirodni pejzaž, kristalnu reku sa vodom dovoljno svežom za piće i drevni kameni most.
Matera

Nekada smatrana sramotom Italije, Matera je danas jedan od gradova kojim se cela Italija diči! Drevni grad sastoji se od stotina Sasija (kamenih stanova) koji datiraju iz praistorije kada je zemlja bila puna naselja troglodita (naziv za ljude koji žive u špiljama).

Ovi domovi su iskopani iz sedimentne stene i izdubljeni da bi stvorili prostorije za smeštaj celih porodica. Ovaj nestvarni grad često je korišćen za snimanje filmova i predstavljao je drevni Jerusalim u filmu Mel Gibsona "The Passion of Christ" iz 2004. godine.
Tempio del Valadier

Unutar impresivnih pećina, sistema kraških pećina sa stalaktitima i stalagmitima, nalazi se neoklasični hram koji predstavlja utočište-kapelu. Izgrađen je 1828. godine od strane italijanskog arhitekte Đuzepea Valadijera. Hram je zamišljen kao mesto hodočašća gde grešnici mogu da traže oproštaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: