"Vakcinacija neće biti jedini uslov za dobijanje kovid-pasoša"

Vakcinacija neće biti jedini uslov za dobijanje kovid-pasoša, već i negativan test, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić i navodi da će ti "pasoši" verovatno biti u elektronskoj formi, tako da građani neće morati da vade nove pasoše.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.01.2021.

19:30

Foto: Profimedia

Upitan da prokomentariše mogućnost uvođenja kovid-pasoša u Srbiji pošto se tom temom uveliko bave mnoge zemlje, ali i avio-prevoznici širom sveta, Seničić očekuje da će dobijanje kovid-pasoša biti moguće i na osnovu PCR testa, serološkog, brzog testa...

Ocenjuje, u izjavi za Tanjug, da bi uz PCR test ili vakcinaciju, na određenom personaslizovanom QR kodu bili sačuvani podaci, koje bi putnici nosili na telefonu, tabletu, računaru, te bi uvidom u QR kôd carinska ili neka druga kontrola omogućila da lice uđe na određenu destinaciju.

Seničić podseća da je ideja o kovid-pasošima potekla od međunarodnog udruženja avio-prevoznika IATA, kako bi avio-prevoznici mogli da računaju na veći broj putnika, što bi omogućilo i postepeni oporavak turističke industrije.

Kovid-pasoš: Bez potvrde da smo imuni na virus, nema putovanja u brojne države

Inače, Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) predstavila je nedavno "Travel pas", mobilnu aplikaciju koja bi trebalo putnicima da pomogne da lako i sigurno organizuju svoje putovanje poštujući zahteve određene države za ulazak. Seničić, takođe, očekuje da će odluka o upotrebi kovid-pasoša biti doneta na svetskom nivou, a koju će pokrenuti avio-prevoznici i razvijene zemlje sveta, a pre svega Severna Amerika i EU.

"Putnici koji budu želeli da putuju na ove destinacije bi morali da poseduju tu vrstu pasoša, što omogućava turističkom sektoru da nastavi da radi", navodi on. Podseća da su uslovi u turizmu katastrofalni i dodaje da se, ipak, nada boljim danima u turističkoj industriji. Kovid-pasoši bi trebalo da sadrže informacije o tome da li je neko preležao koronu, da li je i kada radio PCR test i da li je primio vakcinu.

Pojedini avio-prevoznici su već najavili uvođenje kovid-pasoša kao uslov za let u narednom periodu, kao na primer australijska avio-kompanija Kvantas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: