Savršena skijališta – čak i za one koji ne skijaju FOTO

Ako ste početnik u skijanju ili jednostavno više volite alternativne zimske čarolije ovo su prava mesta za vas. U ovim mestima se odlično mogu provesti ne samo zagriženi skijaši već i oni koji ne skijaju, ali uživaju u snegu, fantastičnoj prirodi, pucketanju kamina i kuvanom vinu.

Izvor: B92

Nedelja, 03.01.2021.

17:00

Savršena skijališta – čak i za one koji ne skijaju FOTO
Foto: Depositphotos / swisshippo

Monženevr, Francuska – za porodice

Monženevr je deo popularne 400 km široke skijaške oblasti Mlečni put koja se prostire duž francusko-italijanske granice. Ovde vas očekuje pravo tradicionalno selo prepuno drvenih alpskih brvnara.

Staze za početnike kreću iz centra, dok 17km duga staza za skijaško trčanje vijuga kroz borovu šumu i duž obala reke. Postoje i mesta za snoubording, kao i odlične staze za sankanje. Za članove porodice manje okrenute aktivnostima na snegu, tu je spa centar Durancia sa dečijom lagunom i wellness delom za odrasle.
Sent Anton, Austrija – za "après ski" zabavu

Ušuškan u tirolskim Alpima, Sent Anton am Arlberg je poznat kao “kolevka alpskog skijanja”. Upravo ovde je, početkom 1900-ih, Johan Šnajder predstavio tehniku upravljanja skijom rotacijom gornjeg dela tela. Tehnika, pod imenom Arlberg, vrlo brzo se raširila kao popularna rekreacija i sport, piše Travelmagazine.

Pored duge istorije, skijalište ima i izuzetno poznatu "barsku scenu". "Après ski" zabave počinju rano popodne i kako veče odmiče postaju sve življe. Ovde vas očekuju zabava i ples do kasnih sati.
Tinj, Francuska – za ljubitelje uzbuđenja

Tinj se sastoji od nekoliko sela raštrkanih na prostranom skijaškom području. Nudi praktično svaki zimski sport kojeg biste mogli da se setite. Pripremite se za tjubing staze prekrivene snegom (snow tubing), haskije koji vuku sanke ili hodanje po snegu sa krpljama kroz blistave alpske šume.

Tu je i romantično klizanje preko zaleđenog jezera. Ako ove aktivnosti ne pružaju dovoljno adrenalina, možete probati i paraglajding, Heli-skiing (umesto ski lifta čeka vas helikopter) ili Pala’fou, smelu vožnju kojom ćete proći duž 3 km duge staze za sankanje kao i kroz ledeni tunel.
Sent Moric, Švajcarska – za gurmane

Još od 1864. godine, Sent Moric je najstarije svetsko odmaralište za zimske sportove i dragulj Južnih Alpa. Često ga posećuju poznate ličnosti, a uz njegovu blistavu reputaciju idu i luksuzni hoteli, restorani sa Mišlenovim zvezdicama i prodavnice čuvenih dizajnera. Mnoge posetioce preukusna hrana ovde više privlači nego bajkovite snežne padine.

Gurmane čekaju razne đakonije, od tipičnih švajcarskih opcija (kao što su fondi ili raklet) do kulinarskih specijaliteta obližnje Italije. Ne odlazite, a da ne probate "nusstorte" (čuveni kolač od oraha i karamele) u poslastičarnici Hanselmann, koja u Sent Moricu postoji od 1894. godine.
Bad Gastajn, Austrija – za wellness

Banjski gradić Bad Gastajn kombinuje moderno skijanje i snoubording staze sa istorijskim centrom prepunim šarmantnih hotela pastelnih boja iz perioda "Belle Époque" (kraj 19. i početak 20. veka). Rezervišite neki od tretmana u lekovitim pećinama i termalnim banjama koje je prvi učinio popularnim car Franc Jozef I u zlatno doba banjskog turizma u 19. veku.

Izgrađen oko strme klisure planinskog masiva Visoke Ture (Hohe Tauern), grad je podeljen i upečatljivim vodopadom visine 200 metara. Ako se osećate avanturistički, tu je i Zip-line preko vodopada za dodatnu dozu adrenalina. Ukoliko biste ovo preskočili, vozite se žičarom Stubnerkogel i pređite 140 m dugački viseći most kako biste stigli do restorana na vrhu planine.
Šamoni, Francuska – za uživanje u krajoliku

Istorijski Šamoni, gde su 1924. godine održane prve svetske zimske olimpijske igre, smestio se u senci Mon Blana. Najviša planina zapadne Evrope i njen vrh, neprekidno prekriven snegom, uzdiže se u nebo do 4.808 m. Iz Šamonija možete istražiti živopisne staze za pešačenje na nižim padinama ili se voziti žičarom i upiti pogled od 360° na Alpe sa vrha Egij di Midi (Aiguille du Midi).

Iz Šamonija železnicom možete stići i do Mora leda (Mer de Glace), najvećeg glečera u Francuskoj (dužine 7 km, a dubine 200 m). Tu su i šiljati planinski vrhovi Le Dru (Les Drus) i Le Grand Žoras (Les Grandes Jorasses), a ako želite još neki doživljaj, spustite se u ledenu pećinu iskopanu u glečeru.
Kicbil, Austrija – zbog srednjovekovnog šarma

Za zagrižene skijaše, Kicbil je sinonim za legendarnu stazu "Streif" na kojoj se vozi FIS Svetski kup, koja svakog januara privlači hiljade gledalaca. Za ostale posetioce kombinacija atraktivnog srednjovekovnog centra grada i okolnih širokih dolina čini Kicbil primamljivom destinacijom tokom cele godine.

Uz puno sunca čak i zimi, na svakom koraku su prilike za mnoštvo aktivnosti u prirodi. Istražite snežne pejzaže obrasle borovima sa krpljama ili sledite pešačku stazu uz planinu Kicbiler Horn (Kitzbüheler Horn). Ako biste preskočili aktivnosti u prirodi, možete provesti dan razgledajući mnoštvo odličnih gradskih prodavnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: