Gradski hoteli gotovo prazni: Šta je sa Kopaonikom i Zlatiborom?

Popunjenost hotela na planinama je veća od 50 odsto, a reč je uglavnom o domaćim gostima, jer je veliki broj zainteresovanih stranih turista otkazao dolazak zbog karantina i drugih propisanih mera u njihovim zemljama, kaže direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede (HORES) Georgi Genov, i dodaje da je popunjenost gradskih hotela neće preći pet odsto.

Izvor: B92

Nedelja, 27.12.2020.

13:00

Gradski hoteli gotovo prazni: Šta je sa Kopaonikom i Zlatiborom?
Foto: Depositphotos / Andreyuu

Hotelski kapaciteti u planinskim centrima su pripremljeni za zimsku sezonu koja je već u toku, a veći broj turista očekuje se posle Nove godine, kaže Genov za Tanjug, i naglašava da su do sada gosti uglavnom zainteresovani za hotele visoke kategorije.

Kako kaže sertifikovano je 92 hotela na planinskim centrima - Kopaoniku, Zlatiboru, Divčibarama, Staroj Planini….te gosti mogu biti sigurni kada je reč o merama zaštite od kovida.

Podseća da se na ulazu u hotelima nalaze dezobarijere, čekiranje je bezkontaktno putem aplikacije na mobilnom telefonu, a goste hotela, poslužuje osoblje poštuje propisane epidemiološke mere, audaljenost stolova je na propisanoj distanci od dva metra.

"Očekujemo da zimska sezona bude uspešno završena što se tiče usluge u hotelima, a potrebna je i disciplina gostiju koji treba da se ponašaju u duhu ove situacije", naglašava Genov.

Ukazuje da je bilo najave dolaska stranih turista najviše na planinske centre Kopaonik i Staru planinu, i to iz Mađarke, Poljske, Turske, Grčke, dok je veliki broj zainteresovanih otkazao dolazak zbog karantina i drugih propisanih mera u njihovim zemljama. Ističe da su hotelijeri u gradovima u još težoj situaciji u odnosu na planinske centre, i podseća da su januar i februar inače "mrtvi" meseci kada je tradicionalno slaba poopunjenost u gradskim hotelima čak i do 20 odsto.

"Trenutno je situacija zabrinjavajuća, dok je očekivano da za vreme praznika popunjenost gradskih hotela neće preći pet odsto, što je za 95 odsto manje u odnosu na predhodnu godinu", kaže Genov.

On naglašava da bez dodatne pomoći države mnogi hotelijeri će morati da preispituju svoje poslovanje, i dodaje da su do sada "preživeli" uz pomoć države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: