Srbi na ulazu u Švajcarsku, i pored PCR testa, moraju u karantin

Srbija se nalazi na spisku 15 zemalja čiji će građani od 14. decembra ako ulaze u Švajcarsku, kao potencijalni prenosioci koronavirusa, morati u desetodnevni karantin.

Izvor: Beta

Petak, 04.12.2020.

14:32

Srbi na ulazu u Švajcarsku, i pored PCR testa, moraju u karantin
Foto: depositphotos/ Lesniewski

Švajcarska Savezna uprava za zdravlje objavila je danas novi, prošireni spisak rizičnih zemalja, a od zemalja regiona na spisku su i Crna Gore, Hrvatska, Severna Makedonija i Slovenija.

U saopštenju se navodi da negativan test na koronavirus ne oslobađa od karantina, pošto negativan test ne isključuje infekciju. Švajcarske zdravstvene vlasti listu rizičnih zemalja ažuriraju na osnovu broja zaraženih u nekoj zemlji na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana.

Karantina su, ipak, oslobođene određene kategorije putnika, i to osobe koje putuju iz neodložnih poslovnih razloga, lica koja putuju iz hitnih medicinskih razloga i putnici koji su kraće od 24 sata bili u tranzitu kroz neku od rizičnih zemalja.
Ilustracija/Foto: depositphotos/olgysha
Na spisku zemalja za čije građane važi obavezan karantin su i SAD, Mađarska, Poljska, Portugal, Luksemburg, Andora, San Marino, Litvanija, Gruzija i Jordan. Švajcarska je kao zone posebnog rizika označila i pojedine pokrajine u dve susedne zemlje - Italiji i Austriji.

Građani koji dolaze iz zemalja na spisku dužni su da se odmah po dolasku u Švajcarsku upute u svoje domove ili neki drugi odgovarajući smeštaj, i to tako što će poštovati fizičku distancu, nositi masku i izbegavati sredstva javnog transporta, a zatim moraju deset dana da provedu u izolaciji i bez fizičkog kontakta sa drugim ljudima.
Ilustracija/Foto: deposit/arsty
Osobe koje prekrše karantin ili obavezu nošenja maske u Švajcarskoj mogu da budu kažnjene sa do 10.000 švajcarskih franaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: