Od sjaja do bede za sat vremena: Grad duhova naspram Zlatnog grada FOTO

U emiratskoj pustinji na istoku zemlje, nedaleko od puta koji spaja Ujedinjene Arapske Emirate i Oman, znatiželjni putnici biće nagrađeni neobičnim prizorom ako zastanu bar nakratko.

Izvor: B92

Petak, 20.11.2020.

09:33

Od sjaja do bede za sat vremena: Grad duhova naspram Zlatnog grada FOTO
Foto: depositphotos/Wirestock

Iz peščanog ništavila koje se proteže u beskraj, u daljini mogu samo da se naslute beli vrhovi zgrada. Pomislili biste da neko tu živi - možda neko beduinsko pleme, a možda je to još jedno čudo bogatih Emirata koji usred ničega podižu fontane, nebodere i hotele.

Mađutim, nije nijedno od ta dva. Ako izađete iz cipela i zagazite u vreli pesak, doći ćete do tih belih zgrada. U pitanju je grad Al Madam, u kom vas neće dočekati niko.
Grad u pustinji ili pustinja u gradu?

Ako uđete u neku od zgrada, više nećete videti ni nameštaj. Sve je potonulo u pesak, a ponegde ne možete ni da otvorite vrata ili zarđalu ogradu, jer su zapele u njemu, ako ih uopšte još ima.

U neke kuće moguće je ući samo kroz prozor, jer je pesak do kolena. Tu su još vidljive pločice i ukrasne slike na zidovima. Međutim, neke kuće su potpuno nedostupne, jer su do krova ispunjene peskom.
Stanovnici okolnih gradova reći će vam da su za sudbinu grada krive zle sile, ali znanstvenici smatraju da su glavni uzrok peščane oluje i širenje pustinje koja je u peščanim talasima "pottapala" ovo mesto postepeno. Zbog teških uslova života, stanovnici su bili prinuđeni da spakuju stvari i ostave sve.

Brojna napuštena sela, gradovi i zgrade za koja znamo uglavnom su preplavljena grafitima, a često i nepozvanim gostima. Ipak, ovde vladaju pustinjski mir i tišina, beložuti tonovi zgrada i peska, a jedini preostali trag života su stara stabla koja još uporno rastu u dvorištima kuća.
Dva lica Emirata u moćnoj pustinji

Uprkos oskudnim informacijama, pretpostavlja se kako je grad podignut u drugoj polovini prošlog veka i napušten je nekoliko decenija kasnije. Danas oni koji dođu u ovaj grad ostaju još kraće - tokom dana to je mistična orijentalna destinacija, ali noći nisu za plašljive.

Uz to, nema prodavnice ili bilo kakvog drugog sadržaja - i njih je progutao pesak. Grad duhova na istoku Ujedinjenih Arapskih Emirata udaljen je svega sat vremena vožnje od slavnog Dubaija, koji se protiv pustinje bori milijardama dolara. To su dva potpuno suprotna suprotna lica iste zemlje, ali i podsetnik da su Emirati mnogo više od sjaja i raskoši "Zlatnog grada".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: