Koliko je visoka najviša planina na svetu? Dve zemlje će uskoro usaglasiti podatke

Kad stignu na vrh Everesta planinari neretko poziraju za selfie, zabodu svoju nacionalnu zastavu ili se jednostavno dive veličanstvenim Himalajama ispod sebe, ali Khim Lal Gautam, istraživač koji radi za nepalsku vladu, za to nije imao vremena.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2020.

12:00

Koliko je visoka najviša planina na svetu? Dve zemlje će uskoro usaglasiti podatke
Foto: Depositphotos / prudek

On i njegov tim prionuli su poslu čim su prošle godine u maju stigli na vrh. Postavili su navigacione uređaje, promenili baterije i prikupljali podatke da bi izmerili visinu najviše svetske planine, premda su se suočili s retkim vazduhom i temperaturom od minus 43 stepena Celzijusa.

Gautam je ostao bez nožnog palca zbog hladnoće, a njegov kolega Rabin Karki zamalo izbegao smrt jer je ostao bez dodatnog kiseonika samo 200 metra ispod vrha.

"Kad smo stigli na vrh nije bilo nikoga. Ali barem stotinu ih se uspelo i spustilo dok smo mi tamo radili", pripoveda Gautam.

Misija je važna jer će Nepalu prvi put u istoriji omogućiti da službeno proglasi visinu Mont Everesta.

Osam hiljada, osam stotina i koliko?

Foto: Depositphotos/ Foto: Depositphotos/ Byelikova
Na taj način će Nepal konačno razrešiti višedecenijski spor o tome koliko je tačno planina visoka.

"Mi smo završili svoj deo posla i sad čekamo da Kina završi svoj. Dve zemlje će uskoro usaglasiti podatke", kazao je nepalski sekretar Prakash Joshi, a prenosi hrvatski Indeks.

Kina je svoje istraživače poslala na vrh u maju, što će zbog pandemije biti jedina ekspedicija na Everest u 2020.

Gautamov tim izmerio je visinu Everestove stene i visinu snega koristeći se globalnim navigacionim satelitskim sistemom (GNSS), radarima za snimanje pod površinom, skenerima, antenama i drugom opremom koju su poneli sa sobom.

Ovo je prvi put da istraživači visinu mere s vrha jer se to dosad radilo tradicionalnim trigonometrijskim metodama.

I dok Nepal zasad priznaje visinu od 8.848 metara, što je u skladu s indijskim istraživanjima iz 50-ih godina prošlog veka, stvarna visina zadnjih godina izaziva prepirke u međunarodnoj zajednici, iako su je devet puta merile različite vlade i organizacije.

Rezultati variraju od 8.844 do 8.872 metra.

Nepalu je ova ekspedicija i pitanje nacionalnog ponosa jer se zemlja dosad oslanjala na merenja stručnjaka iz inostranstva.

"Ni Mesi ne može sam"

Foto: Deposithphotos / Foto: Depositphotos / prudek
Visina Everesta mogla se menjatii zbog postupnih tektonskih promena jer Indijska ploča "pritiska" Evroazijsku, kažu stručnjaci.

Sneg koji prekriva vrh planine se mogao smanjiti zbog globalnog zagrevanja, premda je vrlo malo istraživanja o tome na koji način klimatske promene utiču na vrhove više od 8.000 metara.

Nepal je prvo planirao da izmeriti planinu sam, ali kad je kineski predsednik Si Đinping posetio Katmandu dve su se zemlje dogovorile da će to učiniti zajedno.

Gautam (36) je morao da ubedi porodicu da mu dopusti da ide sa ekspedicijom jer je rizik bio velik. Bio je siguran da to može jer je 2011. prvi put osvojio Everest kao prvi nepalski javni službenik kojem je to uspelo. Njegova zemlja se sada hvali time da je on jedini naučnik koji je na vrhu bio dvaput.

Gautam odbija da sebi pripiše zasluge za posao i kaže: "Leo Mesi ne bi bio ono što jeste bez dobre ekipe iza sebe. Isto vredi i za mene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: