Hrvatska im na drugom mestu: Godišnji će provesti u svojoj zemlji

Prema istraživanju nemačkog turističkog onlajn servisa Hometogo, koje se temelji na 16 miliona pretraga, Nemci sledeće godine masovno planiraju da letuju - u Nemačkoj.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2020.

10:00

Hrvatska im na drugom mestu: Godišnji će provesti u svojoj zemlji
Foto: Depositphotos / motorolka

Hometogo je inače onlajn servis za pronalazak i iznajmljivanje kuća, stanova i apartmana za godišnji odmor, te je vrlo popularan u Nemačkoj.

Kako navodi minhenski Merkur, čak 44.4 odsto pretraga u periodu do 27. oktobra odnosilo se na lokacije unutar Nemačke. Omiljene destinacije u Nemačkoj su Severno more, Baltičko more i ostrvo Zilt. Prošle godine je pak samo 27.5 odsto Nemaca tražilo smeštaj u Nemačkoj preko servisa Hometogo.

Na drugom mestu po pretragama je Hrvatska, ali tek s 11.05 odsto. Prošle godine je Hrvatska bila druga, ali s 14.69 odsto. Treća je Italija sa 7.79 odsto, a prošle godine je na Italiju otpadalo 11.58 odsto pretraga.

Dodatno istraživanje servisa Hometogo pokazalo je da Nemci uprkos pandemiji koronavirusa i dalje žele putovati na godišnji odmor, ali mnogo više unutar nemačkih granica.

Smanjeno interesovanje za Hrvatsku i Italiju

Foto: Depositphotos/ karambol
Čak 70 odsto ispitanih je reklo da u sledećih 12 meseci planiraju nekakvo putovanje. Njih 61 odsto planira da unajmi kuću ili apartman za odmor, dok 31 odsto planira da ide u hotel.

Odmor na plaži želi 63 odsto ispitanika, a 60 odsto se zanima za posete nacionalnim parkovima, dok 52 odsto želi da poseti drugi grad.

U svakom slučaju, još je rano reći kako će se moguće promene u turističkim navikama Nemaca odraziti na hrvatski turizam, ali svakako je zabrinjavajuće ako Nemci zbog pandemije sledeće godine u mnogo većem broju odluče da za odmor ostanu u svojoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: