Poslednja nezagađena reka u Srbiji VIDEO

Brojna mesta, oaze čiste prirode, koja se nalaze u našoj neposrednoj blizini, otkrivena su tek ovog leta.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2020.

12:50

Poslednja nezagađena reka u Srbiji VIDEO
Foto: Printscreen / Prva

Daleko od naselja i saobraćajnica, kroz četiri živopisna kanjona protiče Veliki Rzav.

Veliki Rzav zvanično je najčistija reka u Srbiji, a njegovim tokom mogu se pronaći i tremalni izvori koje narod ovog kraja duže od pola veka koristi kao lek za mnoga oboljenja. Na njenim obalama često se mogu naći zaljubljenici u prirodu.

U ataru sela Visoka još pre jednog veka tadašnji meštani u vodi čistoj kao suza primetili su čudne mehuriće, za koje se tek kasnije ustanovilo da su izuzetno lekoviti.

Prvi bazeni ovde su sagrađeni 1948. godine i od tada je ovo mesto poznato kao Visočka banja. "Priča govori da je jedan čovek iz Ivanjice, doveo svoju nepokretnu ženu u ovu banju, a posle petnaestak dana ona je izašla peške", govori jedan od meštana za TV Prvu.

Najčistija reka u čitavoj Srbiji: Lepota kod Arilja ostavlja bez daha FOTO

Temperatura vode je konstantno, pa čak i u zimskim mesecima, preko 20 stepeni. Ovakav tip kanjonskih izvora je pravi termalni raritet, i jedini ove vrste u Srbiji.
Najviše, po pričama, pomaže kod problema sa vidom i kožnim bolestima, ali ljudi dolaze i zbog reume i drugih bolesti.

Iako poseduje izuzetan potencijal, banja još nije dovoljno iskorišćena. Usled epidemije koronavirusa, ovog leta zabeležena je rekordna poseta.

Opširnije u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: